Evropské regulace mohou zdražit potraviny, upozorňuje Potravinářská komora

Potravináři se obávají zdražení potravin kvůli přibývajícím evropským regulacím, která jsou zaměřena na zmírňování klimatické změny. Nová opatření podle nich totiž zvýší administrativu i náklady na produkci potravin. Potravinářská komora to uvedla v tiskové zprávě. Komora kritizuje i netransparentnost, s jakou Evropská komise vypracovala možné dopady na podniky a domácnosti. Firmy nově budou muset plnit třeba směrnici CSRD, která ukládá povinnost poskytovat údaje o uhlíkové stopě, a přibude i směrnici o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti, která má vést k jejich větší odpovědnosti, prosazování lidských práv a ochrany životního prostředí.

"Už dnes má Evropa dražší potraviny, než je tomu ve zbytku světa. A ještě je vlivem nesmyslných opatření budeme muset zdražovat. Obavy z dopadů zelené transformace jsou na místě. V klimatické politice bychom měli používat zdravý rozum," uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Komora je přesvědčena, že navrhovaná opatření nebudou mít téměř žádné pozitivní dopady. Produkce skleníkových plynů spojených s výrobou potravin se podle ní jen přesune do zemí mimo EU a dopady na klima budou naopak horší.

Kritika navrhovaných opatření

Potravinářům také vadí, že k některým nařízením chybí jasné požadavky nebo že budou muset v příštích letech povinně snížit svůj potravinový odpad, přestože v potravinářském sektoru podle nich odpad téměř nevzniká. Kritizují i další opatření. Velké podniky podle informací komory například budou mít povinnost zavést strategický transformační plán ke zmírňování klimatické změny. "Podle dalšího nařízení budou také firmy muset dokazovat, že při výrobě a v rámci svých dodavatelských řetězců nevyužívají nucenou práci," uvedla komora.

"Již dnes je pro podniky obtížné nové požadavky plnit a bohužel Evropská komise stále přichází s dalšími kontroverzními opatřeními. Může se stát, že Evropa v budoucnu na svém území vlivem jiných opatření svých klimatických cílů nakonec dosáhne. Bude to ovšem bez efektu na celosvětové emise skleníkových plynů. A hlavně za cenu snížení produkce a navýšení dovozů ze zemí mimo EU,“ dodala Večeřová.

Nařízení o obalech

Za problematické považují potravináři i chystané nařízení o obalech a obalových odpadech, které ukládá společnostem používat při obchodování jen opakovaně použitelné obaly. "To bude problematické jak z hlediska technického provedení, včetně zajištění bezpečnosti potravin, tak z pohledu uhlíkové stopy, protože se to týká mimo jiné i palet se strečovými fóliemi," upozornila komora, která se proto snaží prosadit změnu pravidel. Novelu zákona o obalech, která má zavést zálohový systém na PET lahve a plechovky, má projednat vláda.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down