Obchodní sládci, kteří hlídají kvalitu čepování, drží vysoký podíl točených piv
Dvacetileté fungování obchodních sládků v ČR, kteří se starají o kvalitu čepování piva, má podíl na zlepšení piva v tuzemských restauracích. ČR si tím drží vysoký podíl prodeje točeného piva, kolem 30 procent. Obchodní sládci dohlížejí na to, aby se v hospodách čepovalo stejné pivo jako v pivovaru, tedy s pěnou a v dobře umyté sklenici. U zrodu týmu byl před 20 lety emeritní vrchní sládek Prazdroje Václav Berka, který vstoupil do Síně slávy Českého svazu pivovarů a sladoven, uvedl pivovar v tiskové zprávě.
Prazdroj začal výčepní vzdělávat a nejlepší z nich využívá jako externí školitele. "Ročně teď zapojíme do programů na zlepšování kvality asi 5000 podniků a proškolíme přes 12 000 lidí," řekl osmašedesátiletý Berka. Od roku 2005 "vzdělali" zhruba 100 000 lidí pracujících v gastronomii, kteří pečují o pivo. Podle Berky se kvalita čepovaného piva v ČR prudce zlepšila.
Tým obchodních sládků
V roce 2005 založil z vlastní iniciativy tým obchodních sládků, který byl tehdy ve světě unikátní, řekl mluvčí. Podle Berky je důležité, aby obchodní sládkové měli zkušenosti a znalosti z výroby i komunikační dovednosti. "Začali jsme školením lidí v Prazdroji, z nichž vznikl nový tým, a jako druhý krok jsme založili soutěž pro hospodské ve správném čepování piva," uvedl. Učili také veřejnost poznat správně načepované pivo.
Systém měření kvality piva
V roce 2018 tým plzeňských obchodních sládků vyvinul systém měření kvality piva, který sleduje deset standardů. "Zatímco ještě v roce 2018 ho splňovala pětina restaurací, které odebíraly pivo od Prazdroje, letos je to už téměř 60 procent," uvedl Berka. Oceněný je třetí generací Berků, kteří hlídají kvalitu plzeňského piva téměř 100 let. Studoval pivovarnictví na střední i vysoké škole. V pivovaru v Plzni pracoval od 15 let a v roce 1971, tam poprvé uvařil plzeňský ležák. Berka stál podle mluvčího Prazdroje Zdeňka Kováře u klíčových inovací, které se zaváděly při vaření, zrání i stáčení piva, a prosazoval zachování unikátních částí výroby, jako je například používání měděných kotlů.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!