Čeští farmáři brzy využijí data z projektu, jenž má stabilizovat kvalitu ječmene
Čeští pěstitelé ječmene budou moci od listopadu využívat zanalyzovaná data projektu Pro ječmen, která jim pomohou stabilizovat kvalitu a výnosy této plodiny. Pomohou jim potlačit velké výkyvy kvality dané vlhkem a suchem. Projekt využívá high-tech měřicí technologie, které kombinuje s prvky regenerativního zemědělství, řekl vedoucí projektu Ivan Tučník z Plzeňského Prazdroje. Vědci z České zemědělské univerzity (ČZÚ) a Mendelovy univerzity srovnávají tato data s tradičně obdělávanými poli. Výzkum zajistí farmářům vyšší zisky, protože za sladovnický ječmen dostanou dvakrát tolik než za běžný, přitom nebudou muset půdu tolik hnojit.
"Hledáme způsob, jak šetrněji pěstovat ječmen, tak aby byl odolnější vůči přívalovým dešťům i suchu. Je čím dál těžší dosáhnout sladovnickou kvalitu, s výnosem problémy nejsou," řekl Tučník. Projekt chce zlepšit kvalitu půdy tak, aby byla schopna lépe zadržet vodu a uchovat ji pro rostlinu, když ji potřebuje v době sucha. "Ječmen je hlavně na jaře velmi náročný na vodu," uvedl.
Ječmene se v ČR pěstuje hodně, ale dosáhnout sladovnické kvality je stále těžší. "Za posledních 30 let klesla plocha jarního ječmene na polovinu. Stále je to ale asi sedm procent orné půdy v Česku, tedy velmi významná část," řekl Tučník.
Projekt Pro ječmen
Projekt Pro ječmen má za sebou druhou sezonu. "Na konvenčních plochách testujeme praktiky regenerativního zemědělství. Detailní analýzy dat budeme mít na přelomu října a listopadu, ale podle prvních indicií to vypadá velmi slibně z pohledu kvality i výnosů," uvedl vedoucí projektu. Principem regenerativního zemědělství je návrat k přírodě a k přirozeným ekologickým a biologickým procesům, které vytvářejí zdravý a odolný ekosystém.
Zapojeny tři farmy
V projektu jsou tři farmy dvou pěstitelů – u Červeného Újezdu na statcích ČZÚ a zemědělské skupiny JTZE u Hradce Králové a u Jihlavy, celkem 213 hektarů. "Máme tam spoustu technologií, půdní čidla, meteostanice, nalétáváme to drony, používáme satelitní snímky. Pravidelně děláme půdní analýzy," řekl Tučník. V průběhu sezony analyzují počet odnoží, klasů a zrn a podobně.
"Pole jsou neustále oseta, abychom je ochránili proti erozi a kořeny prokypřili. Využíváme meziplodiny. Ty chrání půdu v období mezi pěstováním hlavních plodin a doplňují živiny. S půdou zacházíme velmi šetrně a nerozrušujeme ji hlubokou orbou," řekl agronom JTZE Tomáš Sojka. Víc kořenů podle Vojtěcha Lukase z Mendelovy univerzity přispěje k lepšímu vsakování dešťové vody a jejímu zadržení v půdě.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!