21.10.2024 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvůli neúrodě ovoce rozšířili prodejnu na farmářský krám

Sady Schwarz z vesničky Vranov na Rokycansku, jeden z největších pěstitelů jablek v Plzeňském kraji, kvůli letošní katastrofální neúrodě rozšířily prodejnu v sadech na farmářský krám. Kromě jablek, pro něž si tam jezdí lidé z Plzně i Berounska, nabízí přes stovku produktů - zeleninu, ovoce, koření, slunečnice, zavařeniny, med a květiny - vše od malopěstitelů, hlavně z regionu. Uvedl to Richard Schwarz z třicetihektarových sadů, Firmě letos pomrzlo 80 procent jabloní, nejvíc v historii.

Sady nakupují v malém

"Prodáváme, co se dá, až po ovoce z celé Evropy, které lidé chtějí. Jestli nás to dokáže převést do příštího roku, to se uvidí. Chceme udělat farmářský krám tak, aby měl logiku," uvedl pěstitel. Začali s českou zeleninou z Polabí, bramborami z jihu Čech, jahodami, meruňkami a broskvemi z Moravy. Zákazníci si řekli také o pomeranče, kiwi a mandarinky, které sady nakupují ve velkoobchodech. "Ale preferujeme kvalitu. Nakupujeme v malém, ne po kamionech, a nemusíme jít tolik po ceně," řekl. Sady oslovili místní výrobci marmelád a džemů, nakládané zeleniny a sirupů. "Zákazníci přicházejí s dalšími nápady a už prodáváme také pětikilové balení pšenice pro domácí mazlíčky," uvedl. Dále jsou v nabídce ovocná vína z Moravy, tři druhy medu, a 40 sort koření a směsí od dodavatele ze severovýchodních Čech. Zeleninu mrazy tolik nepostihly a třeba bramboráři považují výnosy za solidní. Sady ale berou pětadvacetikilogramové pytle z bavorského Weidenu. České brambory podle Schwarze nejsou tolik vytříděné a je v nich velké procento poškozených plodů. "Zkoušeli jsme to všude možně. Jeden závoz byl dobrý a druhý už horší, nebo někdo dodal skvělé brambory, ale přivezl dvě dodávky a další už neměl. Takže od firmy pár kilometrů od hranic máme celoročně top kvalitu za stejné ceny jako u nás a je to zboží, za nímž si mohu stát," uvedl. Podle Schwarze se produkty občas přidávají samy. "Přišla paní, jestli nechceme prodávat její cibulové copy, nabízíme chryzantémy, nakládanou zeleninu a sýry z chráněné díly, ocet a cidery, kombuchu, sušené ořechy v menším balení," řekl. Obchod už ale zápasí s prostorem a počítá se s tím, že pokud letošek a jaro přinesou solidní příjmy, tak ho zvětší. "Tady to je pecka. Nakupuji všechno, nemusím nic doma skladovat. A jsou tu schopni pomoci místním s prodejem medu, máku, kmínu, protože jim se krám nevyplatí," řekl zákazník Jan Špilar z nedalekých Kříší.

 

sad - jablka

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down