Sklizeň brambor v Česku zdržely deště, úroda bude asi průměrná

Sklizeň brambor v Česku ještě neskončila, zdržely ji nedávné deště. Většina by mohla být vybraná ke konci příštího týdne, když vydrží dobré počasí. V rámci tradičních Bramborářských dnů v Havlíčkové Brodě to řekl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. V porovnání s loňskou slabší úrodou bude letos domácích brambor  víc, někde ale mohly mít zářijové deště a záplavy dopad na jejich kvalitu.

Důležitý nebude jen výnos, ale i kvalita brambor

"Sezona bude z pohledu produkce pro větší část bramborářů patřit pouze k těm průměrným," předpokládá předseda. Důležitý podle něj nebude jen celkový výnos, ale i kvalita brambor, která ovlivní jejich prodejnost. "To se může v řadě případů velmi lišit. Výnos tam být může, ale produkt nebude vhodný k tomu účelu, ke kterému byl původně chystán," řekl. Zemědělci v Česku letos po delším čase zvýšili plochu s bramborami o 1800 hektarů, proti loňsku tedy o 8,6 procenta. Brambory nasázeli na 22.747 hektarů polí. Statistici v polovině srpna odhadovali meziroční nárůst produkce brambor o 11 procent na 637 000 tun. Na dalších víc než než 6100 hektarech podle svazu pěstovali brambory zahrádkáři. Bramborářský svaz původně předpokládal, že letošní úroda bude vyšší o 15 až 20 procent. "Už teď vidíme, že ty brambory jsou obecně drobnější a že ten náš odhad musíme trošku zkorigovat," řekl Králíček. Brambory se sice podařilo dobře nasázet a pak měly pro svůj růst dostatek vláhy. Následně jim ale uškodilo srpnové sucho a místy také intenzivní deště a záplavy v září. I dneska jsou kvůli mokru pozemky, kde je sklizeň obtížná. "Někde se musí objíždět část pole, kde kombajn neprojede," uvedl Králíček. Pokud byly brambory nějakou dobu pod vodou, nelze je dlouho skladovat. Farmářská cena brambor při prodeji ve velkém se teď delší dobu pohybuje okolo pěti korun za kilogram. Nabídku na trhu zvyšuje to, že kromě Vysočiny, kde se pěstují později sklízené odrůdy, není dokončená sklizeň ani v oblastech s ranými bramborami. Při drobném prodeji na farmách se za kilogram brambor platí mezi 12 až 15 korunami. V obchodech začínají ceny ve slevových akcích na deseti korunách a mimo ně jsou dvojnásobné i vyšší, uvedl Králíček. Náklady na pěstování kilogramu brambor se podle něj pohybují mezi čtyřmi až pěti korunami.

České brambory pokrývají tuzemskou spotřebu přibližně ze 70 procent, ročně se obvykle dováží okolo 160 000 tun brambor určených na jídlo. Letos do konce srpna bylo ze zahraničí 120 000 tun. Králíček podotkl, že by domácí trh s bramborami mohly poškodit levnější brambory z dovozu, které tamní pěstitelé kvůli nižší kvalitě nebudou moci uskladnit. "Já si myslím, že už se to reálně děje. Tu míru nedokážu posoudit," řekl.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down