Přispět ke zkvalitnění diagnostiky dědičných onemocnění nebo k zajištění udržitelné produkce kvalitních potravin má nová Meziresortní rada pro genetiku a genomiku. Jejím cílem je podpořit využití poznatků z výzkumu genetiky v oblastech, které mají zásadní dopad na zdravotní stav obyvatelstva a udržitelnost zemědělské produkce. Návrh na vznik rady projednala vláda, ministerstva zdravotnictví a zemědělství ji založí ještě letos, uvedly resorty ve společné tiskové zprávě. Vznik a činnost rady nebude podle úřadů vyžadovat žádný příspěvek ze státního rozpočtu.
Mezirezortní spolupráce
Podle ministerstev rada umožní efektivní spolupráci pracovišť na celostátní úrovni i genetických laboratoří působících v různých oblastech genetiky, což mimo jiné pomůže se zkvalitněním diagnostiky a léčby geneticky podmíněných onemocnění.
"Genetika a genomika mají v lékařství stále důležitější roli, zejména v diagnostice dědičných onemocnění, imunologii, léčbě onkologických onemocnění a prevenci infekčních onemocnění. Tyto metody jsou klíčové pro zavádění metod takzvané personalizované medicíny," uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).
Zajištění udržitelné produkce kvalitních potravin
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) si od činnosti rady slibuje koordinaci dalšího rozvoje klíčových vědních oborů a využití jejich poznatků pro zlepšení zdraví občanů a zajištění udržitelné produkce kvalitních potravin.
V zemědělství poznatky z výzkumu genetiky například urychlují šlechtění nových generací plodin se stabilním výnosem, přizpůsobených změně klimatu, odolných vůči chorobám a škůdcům a obsahujících zdraví prospěšné látky. Využití šlechtěných plodin podle Výborného zajistí udržitelnou produkci dostatečného množství kvalitních potravin prospěšných lidskému zdraví.
V radě budou fungovat dvě pracovní skupiny složené z odborníků z lékařských a zemědělských ústavů, univerzit a vědeckých institucí. Jedna pracovní skupina se bude věnovat lékařské genetice, genomice a bioetice, druhá skupina se zaměří na genetiku a genomiku zemědělských plodin.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!