Při veterinárních kontrolách se státní veterinární dozor setkává se stále stejnými problémy. Jde například o nedodržování teplotního řetězce nabízených výrobků nebo nedoložení původu nabízeného zboží. Od počátku října měli problém s teplotou nabízených výrobků prodejci v krajích Moravskoslezském, Pardubickém, Královéhradeckém a v Kraji Vysočina. Uvedený nedostatek se týkal zhruba 30 kg uzenin, vepřových jater, ledvin, srdcí, marinovaných mas či býčích žláz. Vždy bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.
S doložením původu nabízeného zboží mají problémy zejména ti, kdo nabízejí výrobky na trzích a tržištích. Například ve Zlínském kraji šlo na tržním místě Vlašská zahrada o zhruba 50 kg jitrnic, játrovek, špeku, bůčkové rolády, uzeného bůčku, škvarků, sádla, tlačenky krkovičky uzené a klobásek.
V Plzeňském kraji na trhu ve Zbiroze šlo o kilogram uzeného špeku a 60 kusů uzených sýrů, v Jihomoravském kraji zase o 129 vajec na Zelném trhu v Brně a v Moravskoslezském kraji v Opavě 8 kg klobás, pečené maso ve sklenici po 750 g, celkem deset kusů, škvarky v sádle po 630 g, a to osm kusů, a pět kusů zabíjačkové paštiky po 310 g. O původ nabízeného zboží se mají právo zajímat samozřejmě i zákazníci. Dobře udělají, když na problémy upozorní místně příslušnou krajskou veterinární správu, doporučuje Duben. Vždy při zjištění nesrovnalostí jsou ukládány sankce.
Nesprávné označení výrobků zjistili inspektoři ve Zlínském kraji ve Valašském Meziříčí u zhruba 150 kg různých klobás a v Královéhradeckém kraji u 34 kg uzenin. Bylo nařízeno správně označit a přebalit a opět zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty, uvedl mluvčí veterinárního dozoru.