Zhruba sto tun tržních ryb vyloví rybáři ode dneška do neděle z největšího českého rybníku Rožmberk. Počasí při prvním ranním zátahu nepřálo tak jako loni, kdy rybáři vyjeli na pramicích do loviště za východu slunce. Ryb bude také méně než v předchozím roce, odnesla je červnová povodeň. Právě proto se Rožmberk loví neobvykle hned po roce a ne ob rok. Atraktivní podívaná a také rybí speciality jsou pro tisíce návštěvníků připravené až do neděle.
Šéf akciové společnosti Rybářství Třeboň Josef Malecha z letošních podzimních výlovů velkou radost zatím nemá. Malé rybníky, které už vylovili, vykazují kvůli červnovým povodním ztrátu na rybách od 20 do 50 procent. Konstatoval, že letošní rok byl specifický: ze začátku dlouhá zima, potom chladnější počasí a následovaly povodně. Řada rybníků přetékala přes hráze nebo voda utíkala bezpečnostními přelivy, ryby zmizely v povodí nebo uhynuly. Povodně také významně ovlivnily jejich letošní přírůstek. Produkce tak bude průměrná, nebo mírně podprůměrná. Vánočních kaprů bude ale dostatek, rybáři případně omezí export.
Sledovat rybáře při výlovu Rožmberka mohou lidé do neděle. Loni jich přijelo na 40 000, dříve ale prý už i 100 000. Návštěvníci tam mohou také ochutnat rybí speciality od třeboňských baštýřek nebo třeba rybí jerky, tedy sušené kapří maso.
Jak řekl Malecha, s firmou Corax Trading vyvinuli v Čechách ojedinělý výrobek z třeboňského kapra, kapra, který nese od roku 2007 chráněné zeměpisné označení původu. Jihočeské kapří jerky se vyrábí z jejich kaprů, které se filetují a poté se maso upraví na pásky, suší se a nakonec jemně vyudí. Dalším tahákem výlovu jsou třeboňské baštýřky.