Západní Kapsko by mohlo být hlavním jihoafrickým centrem vína. Provincie je známá po celém světě jako domov místních nejslavnějších značek vína. Nedaleko od úrodných vinic kolem města Stellenbosch se však o sto šest vaří úplně jiný nápoj. Podle vzoru mezinárodního boomu lokálních, nezávislých mikropivovarů také v Jihoafrické republice roste v poslední době zájem o vaření piva v malém a stále více malých producentů experimentuje s druhy a technikami, aby uspokojili zvyšující se počet konzumentů, kteří hledají nové chutě a originální druhy piva.
"Je zde obrovská poptávka," řekl CNN Dan Badenhorst, spoluzakladatel Devil's Peak Brewing Company, jednoho z několika mikropivovarů, které se v poslední době zrodily v Kapském Městě. Jeho firma začala v garáži a nyní používá systém s objemem varny 1500 litrů. "Trvale je naším největším problémem udržet krok s poptávkou," dodává.
JAR je země se silnou pivní kulturou a spotřebitelé zde mají možnost výběru z masově vyráběných piv. Místní South African Breweries je divizí SABMiller, druhého největšího pivovaru na světě, a na domácím pivním trhu má podíl více než 90 procent. Menší hráči však na sebe začínají poutat stále více pozornosti.
Téměř tři desetiletí poté, co otevřel své dveře první jihoafrický mikropivovar, Mitchell's Brewery v Kapském Městě, je podle odhadů v zemi více než 50 mikropivovarů. Největší rozkvět nastal v posledních několika letech, kdy se jejich počet zdvojnásobil.
Aby si získali srdce spotřebitelů, používají drobní producenti piva často převážně lokální suroviny, kterými se snaží dosáhnout jedinečné a výrazné chuti. Výrobci rovněž využívají množství pivních festivalů a různých ochutnávek, aby na sebe upozornili a přilákali další konzumenty.
Majitel restaurací Banana Jam Café Greg Casey uskuteční během roku ve svém podniku několik podobných akcí. "Není to o objemu spotřeby. Je to o chuti a o tom, najít něco, co je trochu zvláštní, jako u lahve vína," uvádí Casey. "Takže nekoukáte na to, jak hodně piva zkonzumujete a kolik to stojí, hledáte kvalitu, ne kvantitu, a lidé jsou ochotni za to zaplatit," dodává.
S tím souhlasí i místní pivař Gregory Bowden. "Skutečně dávám přednost pivu z mikropivovarů před standardní komerční hmotou, kterou dostanete," prohlásil. "Rozmanitost, která je k dispozici, škála různých chutí, kterou můžete dostat, je to něco, co masově produkované pivo, myslím, není schopné poskytnout."