V současné době probíhá ve dvou krajích, Pardubickém a Vysočina, stahování výrobků, do kterých byla přidána nepovolená látka s obchodním názvem AnkaRed. Je to přírodní červené barvivo z fermentované rýže původem z Číny.Oznámil to mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.
Tuto látku zjistili v uplynulém týdnu veterinární inspektoři v Pardubickém kraji u výrobce masných výrobků, který ji použil k výrobě Ostré klobásy. „Bylo zjištěno, že tuto přídatnou látku dodala firma z Rakovníka, která mimo jiné také obchoduje s řeznickými potřebami. Ta zase nakoupila tuto přídatnou látku od dvou firem z Prahy, nad nimiž vykonává dozor Státní zemědělská a potravinářská inspekce, které jsme případ předali k šetření,“ sdělil Duben..
AnkaRed se vyrábí fermentací rýže s použitím plísně Monascus purpureus. Používá se v čínské a japonské kuchyni a je také součástí tradiční čínské medicíny. Přestože jsou jí připisovány příznivé účinky na snižování hladiny cholesterolu, fermentovaná rýže není povolenou přídatnou látkou do potravin, i když jako doplněk stravy je povolena. Potraviny vyrobené s jejím použitím nelze uvádět na trh, shrnul Duben. .