Výkupní ceny vajec klesají od letošních Velikonoc. Tuzemští drůbežáři v současné době na jednom vejci prodělávají zhruba padesát haléřů a musí předčasně vybíjet hejna. Uvedli to dnes na tiskové konferenci zástupci drůbežářů. Chovatelé přitom museli v předchozích měsících investovat nemalé částky do výměny klecí podle pravidel Evrospké unie.
Po Velikonocích došlo k naprostému zlomu a skokově se snížila cena, uvedla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová. Na evropském trhu je podle ní nadvýroba vajec a do České republiky směřují ve velkém vejce z Polska, Lotyšska, Polska či Německa. Podle Tůmové jde o dovozy za dumpingové ceny, které následně srážejí ceny domácích výrobců.
Čeští chovatelé v týdnu od 15. května v průměru dostávali od obchodníků za vejce 1,41 Kč, v lednu to bylo o 80 haléřů více. Výrobní náklady na produkci jednoho vejce podle Tůmové dosahují v průměru zhruba 1,90 Kč a chovatelé tak na každém vejci prodělávají přibližně 50 haléřů. Podle šetření drůbežářů prodávaly obchodní řetězce v Praze a okolí vejce zhruba od 2,50 do 3,20 Kč. Marže obchodníka bez DPH se tak pohybovala od 20 do 42 procent.
Podle ředitele firmy Proagro Nymburk Bohuslava Kohouta navíc letos meziročně meziročně o třetinu vzrostla cena krmných směsí, která se odvíjí od ceny obilí a kukuřice.
Tuzemská produkce vajec loni včetně domácích hospodářství dosáhla dvou miliard kusů. Do země se dovezlo 650 milionů vajec, vyvezlo se 180 milionů vajec. Domácí spotřeba dosáhla necelé 2,5 miliardy vajec a dovoz ze tak na ní podílel zhruba z jedné čtvrtiny.