10.05.2013 | 02:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Slovensku zavřeli zpracovnu masa

Slovenské úřady zpřísnily postihy za nedostatky při výrobě a prodeji potravin od dubna. Teprve nyní využily pravomoc a uzavřely provoz soukromé společnosti. Ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek dnes řekl, že inspektoři zakázali činnost zpracovateli masa z jihu Slovenska, u kterého našli nekvalitní maso.

Maso tam přebalovaly bez souhlasu veterinární správy. Do kafilérie bylo posláno 6,4 tuny masa, řekl Jahnátek.
Slovenští kontroloři mohou zavírat prodejny nebo zakázat výrobcům a distributorům potravin podnikat například tehdy, když se nabízí zboží po datu spotřeby. Mohou tak činit ale i v případě, kdy podnikatelé nedodrží podmínky skladování potravin, případně v jejich prostorech úředníci najdou stopy po hlodavcích, ptactvu nebo hmyzu.
Tuto pravomoc získali inspektoři změnou zákona, která zároveň zvýšila horní sazbu pokut za nedostatky při výrobě, distribuci a prodeji potravin na pět milionů eur (zhruba 129 milionů korun). Dosavadní maximum bylo dva miliony eur.
Ministerstvo zemědělství a veterináři dlouhodobě upozorňují na pochybení výrobců a prodejců potravin, které zjistí během kontrol. Například obchodní řetězce se ale brání tím, že některé výtky neměly vliv na kvalitu prodávaných potravinářských produktů. Jahnátek připustil, že více případů vážných nedostatků, které by mohly vést k uzavření potravinářských firem, úřady zatím nezaznamenaly.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down