Předpisy pro farmáře, kteří na svých hospodářstvích přímo zpracovávají své výpěstky na potraviny, by se měly nejpozději od ledna 2015 zjednodušit. Informovala o tom manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová. Zjednodušení má být součástí vyhlášky související s novelou zákona o zemědělství, který připravuje ministerstvo zemědělství.
Nesrstová uvedla, že v současné době svaz PRO-BIO řeší problém. Mnoho českých výrobců produkujících v malém něco rostlinného původu, ať už se jedná o zelí,okurky, müsli či sušené ovoce, musí splňovat stejné podmínky jako velké potravinářské firmy, sdělila. Zmírnění legislativy se má týkat farem bez rozdílu, zda hospodaří v režimu ekologického zemědělství nebo klasicky. Často nároky, které se na ně kladou, jdou při vyčíslení až do několika milionů, což malý producent, který má obrat třeba 600 000 korun ročně, není v životě schopen splnit, zdůraznila. V zahraničí malí zpracovatelé běžně zpracovávají své výpěstky, aniž by jim stát přísnými předpisy znepříjemňoval život, poznamenala. Z tohoto důvodu svaz inicioval na ministerstvu zemědělství přípravu zjednodušení legislativy. Malý farmář by měl podle návrhu mít možnost zpracovat a prodávat výrobky vlastní produkce a stát by na něj neměl klást žádné zvýšené nároky.
Návrh vzniká ve spolupráci s producenty, kteří již své výpěstky zpracovávají nebo se k tomu chystají a zohledňuje jejich požadavky. Nesrstová je přesvědčena, že malí producenti nemají potřebu podvádět, ale nejsou schopni vynaložit takové finanční prostředky, aby požadavky nyní zabezpečili. Změna legislativy by podle představ svazu měla výrazně rozšířit nabídku bioproduktů rostlinného původu. Stát již v nedávné minulosti výrazně zjednodušil možnost faremního zpracování u živočišných produktů. Změkčovací vyhláška má začít platit s novým zemědělským zákonem, který by měl podle Nesrstové vstoupit v platnost nejpozději v roce 2015.