Spotřebitelské ceny většiny potravin v meziročním srovnání stouply. Nejvíce vzrostla průměrná cena brambor, která je o více než polovinu vyšší než na začátku loňského dubna. Přibližně o čtvrtinu dražší než loni je mouka, více než o desetinu vzrostla cena paprik a rajčat. Levnější o pětinu jsou vejce ve srovnání s předchozím rokem. Vyplývá to z šetření průměrných cen vybraných potravinářských výrobků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.
Zatímco ve druhém dubnovém týdnu 2012 stál v obchodech kilogram brambor v průměru 10,25 Kč, v tomto týdnu to bylo 15,74 Kč, tedy o 54 procent více. Za kilogram kuřete zaplatil před rokem zákazník v průměru 62,60, letos 70 korun. Kilogram mouky ve stejném období podražil z 10,66 na 13,55 koruny.
Jednou z mála výjimek mezi potravinářským zbožím jsou čerstvá vejce, která od loňského roku zlevnila o 20 procent na průměrně 34,26 koruny za deset kusů. Ceny vajec v Česku, které loni na jaře zejména v důsledku nové evropské směrnice vzrostly až o sto procent, v posledních měsících klesají. Přesto zůstávají zhruba o pětinu dražší než v lednu 2012, kdy stály 27,43 Kč.