Bezpečné výrobky, dostatek informací o nich a možnost volby z řady produktů – jen několik bodů, které jsou zmiňovány v souvislosti s právy spotřebitelů a zítřejším Světovým dnem spotřebitelských práv. Ekologičtí zemědělci letošní výzvu k nastolení okamžité spotřebitelské spravedlnosti vnímají jako nutnost zvýšit informovanost českých konzumentů. Začínají u sebe v biosektoru. Připravili soubor rad pro nakupující na farmářských tržištích a připravují změny v označování biopotravin. Informovala o tom Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
Biopotraviny, produkty ekologického zemědělství, jsou řadou spotřebitelů vnímány jako něco výstředního, nezvyklého. A přitom je tomu zcela naopak, míní. Přirozeným způsobem vyrobené jídlo měly všechny generace našich předků, vyjma těch posledních. „Používání průmyslové chemie v zemědělství se týká jen posledního století. Do té doby vlastně všichni lidé jedli biopotraviny. Nejsou tedy ničím výjimečným, ničím, co bychom měli považovat za módu posledních let,“ řekla Nesrstová. Podle ní jsou biopotraviny zdaleka nejbezpečnějšími na trhu. Mají totiž za sebou nejdelší „klinickou studii“ provedenou na lidské populaci.
Každý spotřebitel by měl zvážit, jak využívá svého práva volby. „Důvěřuje-li jídlu z potravinového řetězce, které může být kontaminovaného geneticky modifikovanými organismy v krmivu hospodářských zvířat, pesticidy a dalšími látkami, které lidstvo zná jen pár desítek let, nechť si je zvolí. Je však nutné, aby zákazníci byli dostatečně informováni, což se v plné míře neděje. Na kelímku jogurtu se nedozvíte, čím byly dojnice, z jejichž mléka je vyroben, krmeny. A to je špatně,“ uvádí příklad Kateřina Nesrstová.
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců pozitivně vnímá některé změny ve společnosti. Zájem lidí vědět, co potraviny obsahují, jak byly vyráběny a odkud pochází, pomalu stoupá. Svědčí o tom rozkvět farmářských tržišť i poptávka na farmách s prodejem ze dvora. Nyní je nutné podpořit zájem běžných konzumentů o získávání informací a poskytnout jim je. „Začínáme u sebe, v biosektoru. Připravili jsme soubor rad pro nakupující na farmářských tržištích. Zde zdaleka ne všechno zboží pochází z certifikované ekologické produkce a ne všichni zákazníci to vědí,“ sdělila Kateřina Nesrstová. Desatero rad, jak nakupovat biopotraviny na tržišti je dostupných na www.pro-bio.cz
Další významný krok bude následovat. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců připravuje změny označování biopotravin. „Zaručí, že české logo pro biopotraviny bude označovat ty výhradně tuzemské,“ uzavřela Kateřina Nesrstová. Nová pravidla pro užívání českého štítku, takzvané biozebry, by měla začít platit v roce 2014.