Lepší možnosti, jak zabránit závadným potravinám, aby se dostaly ke spotřebitelům, získali inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vláda dnes schválila návrh zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci, který navrhlo Ministerstvo zemědělství. Podle nové legislativy budou mít kontroloři větší pravomoci k rychlému zásahu při potravinových krizích. Informoval o tom mluvčí Ministerstva zemědělství Jan Žáček.
Ministerstvem zemědělství navržené změny zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci zvýší efektivitu kontroly a ochrany spotřebitelů zavedením nových opatření, která mimo jiné umožní rychlou reakci na případy vyžadující bezprostřední zásah. Jako příklady lze uvést přítomnost karcinogenních dioxinů v krmivech nebo Escherichia coli v zelenině.
„Státní zemědělská a potravinářská inspekce bude oprávněna uložit nápravná opatření nejenom kontrolované osobě, ale i dalším subjektům, pokud bude stejná nebezpečná potravina uváděna na trh větším počtem potravinářských podniků na území České republiky. Tento nástroj se bude využívat v případě potravinových krizí, jako byla dioxinová aféra, aféra potravin s bakterií Escherichia coli, nebo v případě přírodních katastrof,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.
Návrh umožní inspekci zastavit prodej výrobků, které jsou nekvalitní nebo klamavě označené. Inspekce získá pravomoc zakázat užívání prostor, pokud kontrolovaná osoba odmítne inspektorům vstup na svůj pozemek, do výrobny nebo do prodejny.
Právní úprava reaguje na zkušenosti s aplikací zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a na současnou situaci na trhu s potravinami. Novelizuje také českou legislativu v souladu s pravidly Evropské unie.