Inspektoři Státní veterinární správy ČR při kontrolách prodejců zjistili nejčastěji od počátku ledna prošlé výrobky, a to v Moravskoslezském, Zlínském a Jihomoravském kraji. Kontroloři ale také objevili problémy se složením, značením a hlášením příchodu zásilky. Uvedl to mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.
V Porubě, Kunčičkách u Bašky a Místku bylo podle Dubna nařízeno zlikvidovat patnáct kilogramů pečeně a la losos, devět kilogramů loveckého salámu, sedmdesát kilogramů brynzy a šedesát kilogramů másla. V Brně bylo nařízeno zlikvidovat přes třicet kilogramů různých masných výrobků (salámů a šunky). V Uherském Brodě šlo o dva kilogramy šunky a kuřecí klobásy, v Uherském Hradišti zase o víc než kilogram gothajského salámu. Všechny výrobky bylo nařízeno neškodně odstranit.
Jak sdělil Duben, problémy se složením zjistili inspektoři ve Středočeském kraji u 553 kg slovenského ovčího sýra kaškaval, kde neodpovídala hodnota tuku v sušině, popřípadě se značením Pardubickém kraji, kde u mraženého argentinského zaječího masa, přebaleného v ČR – na přední etiketě uvedeno zvěřina, na zadní straně zaječí maso zvěře ve farmovém chovu. Bylo nařízeno téměř deset kilogramů takto klamavě označeného zboží stáhnout z prodeje.
Ve dvou případech neodstranili chovatelé při domácí porážce skotu lebky, mozky, uzliny a část střev, které patří mezi specifikovaný rizikový materiál, stanoveným způsobem (v asanačním podniku), a to v Moravskoslezském kraji a Zlínském kraji. Byla proto uložena pokuta.
Důležité také je, připomněl Duben, nahlásit včas, 24 hodin předem, příchod zásilky. To opomněli ve Zlínském kraji v případě zásilky 2000 kg kuřecího a krůtího masa z Polska a v Jihomoravském kraji šlo o více než 16 000 kg vepřového masa ze Slovenska. V obou případech byly uděleny pokuty.