Podle oznámení šéfa jisté texaské společnosti dokáží zachránit chléb před chlebovou plísní. Tajemství spočívá v nové technologii založené na bombardování bochníku speciálními mikrovlnami po dobu deseti vteřin. Chléb pak prý odolává plísni šedesát dnů.
Společnost podle agenturních zpráv tvrdí, že elektromagnetické vlny zárodky chlebových plísní spolehlivě zahubí. Živnou půdou pro plíseň je vlhkost obsažená v chlebové střídce. V uzavřeném prostoru se vlhkost odpařuje a na povrchu bochníku vytváří prostředí ideální pro růst plísní. Vynález americké firmy podle odborníků může chléb zbavit přísad, které pekárny na ochranu před plísní do těsta přidávají. Prodloužení trvanlivosti chleba by mohlo být i receptem proti plýtvání a může také pomoci charitativním organizacím působícím v rozvojovém světě.
Někteří vědci ale mají podle agenturních zpráv pochyby. Vynález nezabrání tomu, aby chléb okoral a ztvrdl. Dvouměsíční skladování se může nepříznivě projevit i změnou chuti, vůně a struktury chlebové střídky. Faktem zůstává, že odolnost chleba potvrdily po ozáření i vědecké testy. Texaská firma počítá s tím, že zahájí výrobu domácích mikrovlnných pecí, v nichž bude možné chléb před plísní ochránit. Jejich cena má být zhruba o sto dolarů vyšší než cena běžné mikrovlnky, protože systém ozařování je odlišný.