08.06.2012 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nejlepší konzumní a řemeslný chléb

V letošní národní soutěži Chléb roku 2012 se vítězem kategorie Konzumní chléb roku stal chléb z pekárny BEAS Lično. V kategorii Řemeslný chléb roku obsadil první příčku chléb z pekárny AVOS Kroměříž. Informoval o tom předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR Jaromír Dřízal.

Pekařské firmy z celé ČR přihlásily do soutěže celkem 45 vzorků chleba. Soutěžilo se ve dvou kategoriích: o nejlepší konzumní chléb z průmyslových pekáren a o nejlepší řemeslný chléb, který je vyráběný s vyšším podílem ruční práce. Kvalitu chlebů posuzovalo deset zkušených pekařských odborníků, kteří úspěšně prošli certifikací pro posuzovatele senzorické analýzy pekárenských výrobků, kterou provádí Vysoká škola chemicko-technologická Praha. Hodnotily se především senzorické parametry, jako jsou vzhled, tvar a objem chleba, dále kůrka, střídka, vůně a chuť.
18. ročník prestižní pekařské soutěže o nejlepší chléb České republiky uspořádal Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR. Již třetí rok úspěšně spolupracuje na soutěži s obchodní organizací Tesco Stores ČR a.s., v jejíchž obchodech se budou vítězné chleby prodávat. V rámci akce Dny chleba, které se zúčastnilo na 400 pekařských odborníků, proběhl odborný seminář zaměřený na moderní trendy výroby chleba ve 21. století a výstava dodavatelů strojů, surovin a služeb pro pekárny, sdělil Dřízal.
Podle předsedy svazu pekařů Jaromíra Dřízala v poslední době stoupá mezi spotřebiteli poptávka po chutném, dobře propečeném chlebu, stejně tak jako po dalších kvalitních českých potravinách. „Bohužel některé obchodní řetězce preferují více nízkou cenu chleba a výrobci jsou tak nuceni opouštět tradiční technologie, které jsou náročnější na čas a kvalifikaci pekařů. Soutěž Chléb roku je velmi důležitá, protože podporuje výrobce, kteří nerezignují na kvalitu a věří, že si zákazník postupně cestu k jejich produktům najde. Odborníci z pekařského svazu věří, že brzy nastane renesance výroby klasického kvasového českého chleba, který vychází z tradičních receptur a dlouholetých zkušeností pekařských mistrů. Pekařský cech také plánuje kroky, které by měly přispět k lepší orientaci zákazníků ohledně kvality chleba. Byla by velká škoda, aby v zemi, která je pověstná výborným chlebem, byly zákazníkům v obchodech nabízeny pouze „unifikované“ výrobky bez chuti či v poslední době předražený chléb dopékaný z mraženého polotovaru,“ uzavírá Dřízal.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down