16.05.2012 | 03:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Polská zmrzlina ohrožuje alergiky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila společnosti Tesco Stores ČR stáhnout z oběhu potravinu Tesco Almond mražený krém s rostlinným tukem, vanilkový, s mléčnou čokoládou a mandlemi o obsahu 120 ml, s dobou minimální trvanlivosti do 28. června 2013. Tato zmrzlina je nebezpečná pro alergiky. Uvedl to mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Mražený krém má na obalu uvedeno: „může obsahovat stopové množství jiných suchých skořápkových plodů a arašídů“. Laboratorní analýza prokázala přítomnost arašídů v množství 252 mg/kg, což asi desetinásobně překračuje akceptovatelnou míru pro stopový výskyt. Arašídy jsou významný alergen a nevědomé požití alergikem může způsobit závažné zdravotní komplikace. V souladu s nařízením č. ES 178/2002 proto potravina není považována za bezpečnou. V současnosti je výrobek stahován z obchodů a prodejce informuje spotřebitele na svém webovém portálu. Do České republiky bylo dodáno 18 240 kusů.
Dodavatelem zmrzliny nebezpečné pro alergiky je KILARGO SP. Z O.O., CHECH ȽO PIERWSZE, UL. TOROWA 13, 95-082 DOBROŇ, POLSKO, Vyrobeno pro TESCO/POLSKA/ Sp. z o.o., ul. Kapelanka 56, 30-347 Kraków, Polsko.
Stejný výrobek značky Tesco nevyhověl ve shodném parametru už v minulém roce. Analýza tehdy prokázala množství arašídů ještě pětkrát vyšší, a to 1251 mg/kg. Inspekce nařídila i tehdy jeho stažení z obchodní sítě.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down