Novou metodu, která umožní identifikovat škodlivé látky v potravinách za několika minut, vyvíjí Hana Vaisocherová z Ústavu fotoniky a elektroniky Akademie věd. Letos dostala za tento projekt jedno z prestižních stipendií českého národního kola soutěže Pro ženy ve vědě.
"My se snažíme v horizontu několika málo let dotáhnout tu metodu identifikace nebezpečných látek v potravinách k praktickému využití," řekla Vaisocherová. Záleží ale také při vývoji detekčních přístrojů na tom, zda je potřeba detekovat jedním přístrojem velké množství škodlivých látek nebo zda stačí rozeznat jenom jednu. Cílem projektu je podle Vaisocherové vyvinout analytickou metodu, která by umožnila rychle a levně přímo v obchodě odhalit v potravinách nebezpečné látky, aniž by musel vzorek, jako je tomu nyní, putovat do laboratoře. Vaisocherová používá metodu takzvaných ultrarezistentních povrchů, což jsou polymerní vrstvy pokrývající receptory, které hledané látky rozpoznají. Tyto vrstvy zároveň vytvářejí tak rezistentní pozadí receptorů, že se na ně nic jiného než hledané škodlivé látky neváže. Kdyby se totiž vložil běžnou metodou pokrytý čip například do džusu, tak se okamžitě pokryje vším možným, co v džusu plave, a receptor nic neobjeví. Díky ultrarezistentním povrchům jsou vidět hledané látky čistě, vysvětlila. Podobně by bylo podle Vaisocherové možné včas rozpoznat i jiné vážné choroby. Jde jen o to identifikovat látky, které se v počátcích onemocnění začínají objevovat v mozkomíšním moku, krvi nebo moči. Koncentrace takových látek bývá jen nepatrná, takže se jejich výskyt při běžném vyšetření moči či krve nezjistí.