19.02.2010 | 06:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Postupný, ale trvale rostoucí trend

Stav a úroveň zemědělského pojištění vykazují od roku 2005 pozitivní trend, růst zaznamenává především pojištění plodin. Propojištěnost hospodářských zvířat se dlouhodobě pohybuje na stejné úrovni. Zájem podnikatelů v agrárním sektoru o zemědělské pojištění podněcují dotace pojistného, ale také četnější a ničivější projevy počasí. Nahrává tomu i nástup konkurence, jež se zaměřuje výhradně na zemědělské pojištění na rozdíl od tří na českém trhu déle zavedených pojistitelů.

Počet pojistitelů, kteří nabízejí zemědělským podnikatelům pojištění plodin a hospodářských zvířat, se v přechozích dvou letech nezměnil. Stále v této oblasti figurují čtyři hlavní pojišťovny – Česká pojišťovna, a. s., Generali Pojišťovna, a. s., Hasičská vzájemná pojišťovna, a. s., a Agra pojišťovna, organizační složka pojišťovny Österreichische Hagelversicherung, VvaG. Licenci pro tento typ pojištění má i ČSOB Pojišťovna, i když podle sdělení ředitele odboru underwritingu, riskmanagementu a specifických druhů pojištění Marka Cacha tento produkt svým klientům aktivně nenabízí. „Každopádně ale nevylučujeme, že se k poskytovaní tohoto typu produktu můžeme v budoucnosti vrátit,“ připustil Ivo Měšťánek ze stejné pojišťovací instituce.
Z poslední komplexní analýzy trhu v zemědělském pojištění, kterou zpracovala za rok 2008 Ing. Alice Picková z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací, vyplývá, že v podílu jednotlivých pojišťoven v roce 2008, stanoveného podle výše předepsaného pojistného, nastal ve srovnání s rokem 2007 posun (graf 1). Částečně se o něj pravděpodobně postaral vstup nového pojistitele Agra pojišťovny na český trh na konci roku 2006 a částečně rostoucí propojištěnost. Agra pojišťovna v roce 2008 držela již sedmiprocentní podíl ze čtyř zmíněných pojišťoven. O sedm procentních bodů z podílu jednotlivých pojišťoven na českém trhu přišla v roce 2008 meziročně stále výrazně dominující Česká pojišťovna, a. s., která měla 74 % trhu zemědělského pojištění proti 82 % v roce 2007. O jeden procentní bod si polepšila Generali Pojišťovna, která zvýšila svůj podíl z 15 na 16 procent. Hasičská vzájemná pojišťovna si stále drží tříprocentní podíl na trhu zemědělského pojištění.
Kromě Agra pojišťovny jsou ostatní uvedené pojišťovny členy České asociace pojišťoven. Všechny pojišťovací instituce nabízejí pojistné produkty a jejich kombinace pro komodity rostlinné výroby a hospodářská zvířata podle svých konkrétních pojistných podmínek, které kryjí převážnou část klimatických a nákazových rizik vyskytujících se v České republice. Ing. Picková dodala, že bez pojistného krytí zůstávají nepojistitelná rizika, k nimž v České republice patří především sucho.

Přinášejí dotace pojistného efekt?

Systém podpory zemědělského pojištění se musel přizpůsobit požadavkům Evropské unie, připomněla Ing. Picková. Od roku 2007 se státní podpora pojištění vztahuje pouze na malé a střední podniky a nemůže být poskytnuta podnikům působícím v oblasti zpracování zemědělských produktů. Vývoj a úroveň státní podpory pojištění rostlinných komodit a hospodářských zvířat podle Ing. Pickové od roku 2005 pravidelně narůstá.
V roce 2008 byla zemědělským podnikům a podnikatelům poskytnuta podpora v rámci programů PGRLF do výše 35 % z prokázaných nákladů na pojištění plodin, do výše 50 % nákladů na pojištění speciálních plodin a až do 20 % z prokázaných nákladů na pojištění hospodářských zvířat pro případ nákazy a dalších hromadných onemocnění.
Pro rok 2009 byly dotace na pojištění plodin a na pojištění nákazy hospodářských zvířat sjednoceny a navýšeny na 50 procent z prokázaných uhrazených nákladů vynaložených na pojištění. Jak hodnotí pojišťovny navýšení dotace v loňském roce na uhrazení části nákladů na pojistné? Ředitel zemědělského pojištění České pojišťovny Ing. Jiří Havelka tuto podle něj pozitivní změnu přisuzuje dlouhodobé spolupráci mezi státem reprezentovaným PGRLF, zemědělci zastoupenými Agrární komorou ČR a Zemědělským svazem ČR a Českou pojišťovnou. Padesátiprocentní dotaci považuje za běžnou úroveň ve vyspělých zemích Evropské unie. Zdůraznil, že k navýšení dotací došlo až v září roku 2009, proto se projeví až letos, což dokládá i zvýšený zájem doposud nepojištěných zemědělců o sjednání pojistky v těchto dnech. Dotace na pojištění ve výši 50 procent se bude poskytovat i v roce 2010, podotkl.
Zvýšení dotací se projevilo i zvýšenou propojištěností zemědělců, tedy procentem zemědělců, kteří mají sjednáno pojištění plodin a hospodářských zvířat, jmenoval další pozitivní efekt plynoucí z finanční podpory vedoucí zemědělského pojištění Ing. Antonín Brejcha z Generali Pojišťovny. Padesátiprocentní dotace je podle něj maximální vzhledem k tomu, že legislativa evropských předpisů navýšení neumožňuje. Některé státy to řeší tím, že vyšší dotace poskytuje přímo ten který stát ze svých státních rozpočtů.
„Nepředpokládám, že v době krize a v historii největšího schodku státního rozpočtu by stát měl volné peníze na další dotace pro pojištění plodin a hospodářských zvířat,“ zhodnotil současnou situaci Ing. Brejcha.
Ani dotace však v roce 2009 nepomohla k většímu výběru pojistného. Jako důvod uvádí odborný pracovník obchodu a marketingu Zdeněk Brož z Hasičské vzájemné pojišťovny pokles cen zemědělských komodit v roce 2009. „Je rozdíl například u ozimé řepky pojištění na cenu 9000 Kč/t nebo vloni na 6000 Kč/t, kdy bylo pojistné o třetinu levnější. Růst dotací hodnotí velmi kladně i zástupce této pojišťovny, rozhodně se podle něj projevil zvýšením propojištěnosti asi o deset procent proti roku 2008.
Z jiného úhlu pohledu hodnotí dotace zástupce Agra pojišťovny Marek Hrubý. „Dlouhodobé poskytování státních dotací je hlavním prvkem, jak lze zajistit fungování pojistného trhu v době, kdy nepříznivých změn počasí přibývá. Jistota plánování a odlehčení nákladů zemědělských podniků budou zajištěny tím, jak pro ně bude v době cenových výkyvů nastavena podpora,“ uvedl. Důležité také podle něj je, aby zemědělec získal jistotu státní dotace s dostatečným předstihem. „Ve smyslu partnerství soukromého a veřejného sektoru by bylo rovněž možné, aby úlohu vyřízení nároku zemědělců na dotaci převzal pojistitel. To znamená, že zemědělec dostává předpis pojistného již s odečtenou státní dotací,“ informoval o používaném systému v Rakousku, který podle něj představuje enormní zjednodušení administrace a finanční výhody pro zemědělce a stát.
Smlouvu s Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem (PGRLF), který poskytuje podporu na uhrazení části nákladů na pojistné, měly v roce 2008 uzavřeny všechny výše zmíněné pojišťovací instituce.

Propojištěnost má rostoucí tendenci

Výměra půdy kryté pojištěním se v období od roku 2005 do 2008 zvýšila o více než 30 %. Propojištěnost plodin (pozn.: podíl plochy pojištěných plodin na celkové výměře) v roce 2008 dosáhla 45 %, což znamená meziroční nárůst zhruba o deset procentních bodů. Propojištěnost hospodářských zvířat (pozn.: podíl pojištěných hospodářských zvířat na jejich celkovém počtu v ČR) se v průměru dlouhodobě pohybuje na úrovni 80 %, uvádí v analýze Ing. Picková.
„Na tento pozitivní trend stavu a úrovně pojištění, především rostlinné výroby, evidentně působí kromě obavy zemědělských podnikatelů z častějších a prudších změn počasí dotace pojištění. V neposlední řadě má pozitivní vliv i nabídka Agra pojišťovny, která má zemědělské pojištění jako hlavní a jediný předmět činnosti a dobře se etablovala na domácím pojistném trhu,“ hodnotí situaci v tuzemsku Ing. Picková. Přes uvedené skutečnosti stále ještě propojištěnost plodin v České republice nedosahuje podle ní úrovně většiny států Evropské unie.

Průměrný škodní průběh

Škodní průběh v roce 2008 označuje v analýze Ing. Picková jako průměrný, obdobný roku 2007. Z klimatických rizik se významně projevilo zejména krupobití a jarní mrazy, především na časně vysévaných porostech máku. Silné krupobití bylo zaznamenáno v první polovině roku na Žatecku, největší krupobitní škody spolu s vichřicí byly však koncem června v regionech středních, severních a zejména východních Čech a v červenci pak na Moravě. Z nákaz se významněji projevila salmonelóza, paratuberkulóza a byly evidovány škody z přehřátí drůbeže v letních měsících.
Zemědělské pojištění se z hlediska předepsaného pojistného zvýšilo v roce 2008 téměř o 27 procent, především vlivem významného nárůstu pojištění plodin (o 39 procent). Pojištění zvířat zůstává přibližně na téže úrovni (meziroční nárůst o 0,7 procenta). O více než tři procentní body byl v roce 2008 horší škodní průběh.

Systém pojištění nedořešený

Systém zemědělského pojištění kompatibilní s pravidly Evropské unie a WTO, který by obsahoval zřízení fondu nepojistitelných rizik, což by výrazně omezilo nutnost jednorázových státních podpor v případě významné živelní pohromy, se přes veškerou iniciativu v roce 2008 nepodařilo zrealizovat. Podle Ing. Pickové tomu brání zejména administrativní důvody a legislativní složitosti tohoto procesu. Fond nepojistitelných rizik se nepodařilo zavést ani v roce 2009. 

 

Klíčové informace

- Pojištění plodin a hospodářských zvířat nabízejí v České republice čtyři pojistitelé – Česká pojišťovna, a. s., Generali Pojišťovna, a. s., Hasičská vzájemná pojišťovna, a. s., a Agra pojišťovna.
- Výměra půdy kryté pojištěním se v období od roku 2005 do 2008 zvýšila o více než 30 %.
- Zemědělské pojištění se z hlediska předepsaného pojistného zvýšilo v roce 2008 téměř o 27 %, především vlivem významného nárůstu pojištění plodin (o 39 %).

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down