05.02.2010 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podmínky výroby kvalitních potravin

Při výrobě vysoce kvalitních potravin především živočišného původu (masa a mléka) je nezbytné zohlednit více faktorů. Nejedná se jen o samotnou kvalitu produktů – tedy o obsah tuku a jeho složení, obsah bílkovin, vitamínů, minerálních látek, vody, důležité technologické vlastnosti, aroma a barvu, ale také způsob chovu a krmení zvířat.

Nejen pro kvalitu masa, ale i mléka platí skutečnost, že jejich hodnota je ovlivňována vedle genetických faktorů zejména podmínkami producentů (chovatelů), zpracovatelů, ale také konzumentů.
V brzké době se bude věnovat větší pozornost a úsilí produkci bezpečných potravin, než produkci  zaměřené pouze na kvalitní parametry. I když produkční bezpečnost potravin je velmi důvěryhodné, spolehlivé a významné opatření pro vlastní odbyt masa či mléka, přesto se konzument spíš ztotožňuje se sílícími požadavky na nutričně-fyziologické vlastnosti potravin ve smyslu zdravé výživy. Z tohoto pohledu konzument spojuje zdravou výživu spíše s požitkem a chutí (chutností), takže hodnotu definuje jako  sumu senzorických vlastností – kvalitativních parametrů.
Je známo, že např. skladištní plísně (zejména rody Aspergillus, Penicillium a jejich metabolity) poškozují nejen vnitřní parenchymatózní orgány (játra, ledviny, pohlavní orgány), ale svým průnikem do organismu způsobují jako odezvu poškození orgánů také např. změny v obsahu vody, bílkovin a tuku v mase, tedy vedou ke zhoršení kvality živočišných produktů. Jako nejefektivnější způsob se ukazuje minimalizovat rizika kontaminace infekčními nebo chemickými zbytky již v průběhu prvovýroby na farmě (traceability). Z tohoto hlediska je proto důležitá důsledná kontrola sledovaných faktorů již v okamžiku jejich vlivu na vstupu do potravinového řetězce. Spotřebitel tak nakonec respektuje, že vedle senzorických vlastností jsou důležité také četné výrobní faktory, jako např. postupy skladování, krmné systémy zvířat a další, které výrazně ovlivňují výslednou kvalitu potravin.
Krmiva nebyla v posledním období díky evropskému rychlému obrannému systému příliš častým předmětem sporů. Přesto určité aktuální riziko v krmivech představují zejména následující skupiny: 
- mykotoxiny,
- polychlorované bifenyly (PCB), zejména v rybích moučkách,
- dioxiny v mastných kyselinách (v tucích),
- polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU),
- arzen a kadmium ve hnojivech,
- zvýšený obsah salmonel.
Podstatně četnější než u krmiv je zaznamenávána kontaminace v potravinách, zejména aflatoxiny, Cd ve vodě, Pb, koliformní a E. coli bakterie atd. 
Strategie a prevence ke snížení průniku nežádoucích látek do krmiv a potravin:
- Dobrá agrotechnicko-pěstitelská praxe (vhodné osevní postupy, výběr zdravého a pro dané prostředí vhodného osiva, omezení aplikace pesticidů, hnojení průmyslovými hnojivy, způsob aplikace)
- Dobré podmínky při skladování a  konzervaci  krmiv (vhodný termín a způsob sklizně krmiv, vyhovující podmínky při sklizni a skladování, dosoušení, ventilace, vhodné konzervační prostředky, požadavek na čistotu, dezinfekci skladů a zdravotní stav krmiv) 
- Dobrá chovatelská a zoohygienická péče pro zamezení, resp. omezení vstupu rizikových látek do krmných dávek (krmných směsí) zvířat (optimalizace krmných dávek a směsí, certifikace výroby krmiv, nepoužívání kontaminovaných a mikrobiálně znehodnocených krmiv, krmiv se špatnou kvalitou fermentačního procesu, vysoká úroveň managementu krmení atd.)
- Těsnou spoluprací veterinární služby (mikrobiologů, hygienické a terénní veterinární služby) s odborníky z oblasti výživy zvířat) pro snížení průniku všech nežádoucích látek (používání vhodných analytických postupů a metod pro kontrolu) 
- Možnosti dekontaminace a deaktivace krmiv před vlastním krmením (aktivní uhlí, přípravky se schopností vázat mykotoxiny – adsorbenty neškodné pro zvířata)

 

Klíčové informace

- Pro bezpečnost potravin a surovin živočišného původu je nezbytný důkladný systém kontroly zdraví a kvality krmiv již na vlastních farmách či závodech. 
- Vypracovaný systém rizikových slabých míst již v prvovýrobě potravin musí zajistit vysokou biologickou hodnotu produktů, dobré smyslové a technologické vlastnosti 
- Systém musí rovněž zaručit, že do potravin (mléko, maso) neproniknou žádné nežádoucí biologické či chemické látky (rezidua), které by mohly způsobit onemocnění člověka
.

 

Prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc.
Ing. Jitka Dvořáčková

Mendelova univerzita v Brně
Agronomická fakulta
Ústav výživy zvířat a pícninářství

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down