03.12.2013 | 04:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veterinární mapa pro mobilní telefony

Státní veterinární správa (SVS) zpřístupnila již v květnu na svých oficiálních internetových stránkách mapové výstupy s vybranými daty ze své kontrolní činnosti nad potravinami. Nově tuto možnost doplňuje o mobilní aplikaci Veterinární mapa. Zároveň byla tato aplikace rozšířena o mapy s výskytem sledovaných nákaz, informacemi užitečnými pro chovatele, zejména myslivce a včelaře. Náš týdeník o tom informoval mluvčí SVS Josef Duben.

Veterinární mapa zobrazuje na mobilních zařízeních vybrané aktuální výsledky kontrol potravin živočišného původu, informace o nákazách zvířat (například včel) v ČR a kontaktní místa Státní veterinární správy. Uživatelé tabletů a mobilů s operačním systémem Android tak mohou mít neustále při sobě nejnovější informace o nákazové situaci v chovech zvířat a z oblasti bezpečnosti potravin.

Veterinární mapa dokáže také určit polohu uživatele, podle ní pak v mapě zobrazí důležité informace v jeho okolí. Uživatel si sám vybere, zda chce vidět všechny nebo jen vybrané informace. Například si může jednoduše zkontrolovat, zda v prodejně, kam vstoupil, nebyly zjištěny závady, přičemž se zobrazují  jak kontroly se závadami, tak kontroly bez závad.  Nebo se může podívat, zda jeho včelstvu nehrozí nákaza. Podle Dubna je sice v České republice velmi dobrá nákazová situace jak v chovech domácích zvířat, tak i u volně žijících zvířat, přesto se vyskytují nákazy, které jsou v průběhu roku ze strany SVS řešeny. Z pohledu uživatele zobrazuje aplikace Veterinární mapa přehledně na jednom místě informace k výskytu vybraných nákaz, a v případě nákaz včel zobrazuje i vyhlášená pásma, ve kterých platí přísnější veterinární pravidla, zejména z pohledu přemísťování včelstev.

V aplikaci lze také nalézt kontakty na krajské veterinární správy, na Městskou veterinární správu v Praze a samozřejmě též na Ústřední státní veterinární správu. Data se v mapě objevují do 24 hodin od zjištění Státní veterinární správou. Možnost prohlížet je v režimu on-line i off-line. Pro prohlížení v off-line režimu je třeba si předem z internetu stáhnout balíček s mapou.

Aplikaci, kterou je možné stáhnout zdarma pro platformu Android na Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.aquasoft.vetmapa, dodala pro Státní veterinární správu softwarová firma Aquasoft.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down