01.12.2008 | 09:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Další kolo v únoru

Šesté kolo příjmů žádostí o podporu z Programu rozvoje venkova se uskuteční od 10. února do 2. března příštího roku. Bude se týkat podopatření osy I. 1.1. Modernizace zemědělských podniků, I.3.2. Zahájení činnosti mladých zemědělců (od 17. února) a z osy III. 1. 1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy, a III. 1.2. Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje. Uvedl to na nedávném setkání Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů vrchní ředitel strukturální sekce ministerstva zemědělství Pavel Sekáč.

Poznamenal, že v únoru se chystá spuštění podopatření I.1.1.2. Spolupráce při vývoji spuštění nových produktů, postupů a technologií (respektive inovací) v zemědělství – zaměřené na inovace v oblasti využitá bioplynu pro účely vlastní zemědělské výroby. V podopatření I.1.1. Modernizace zemědělských podniků budou nově preferovány nosnice, naopak vypuštěna bude podpora hlavních závlahových zařízení. Více body budou zvýhodněni i chmelaři. Nově bude také paušálně navýšen limit způsobilých výdajů o deset procent.
V podopatření zahájení činnosti mladých zemědělců jsou na únor připravované změny, jako je nová preference žadatelů, kteří byli příjemci dotace poskytované Státním zemědělským intervenčním fondem, žadatelů, kteří doloží příjem ze zemědělské prvovýroby minimálně ve výši 30 procent a žadatelů, kteří převezmou podnik od zemědělce staršího 55 let.
Určité změny se připravují také v ose III. Diverzifikace činností nezemědělské povahy. Uvažuje se o rozšíření možných žadatelů z malých a středních podniků na velké podniky, snížení maximální míry dotace pro bioplynové stanice na 30 procent pro všechny žadatele, zvýšení maximálních způsobilých výdajů v záměrech a) diverzifikace, c- kotelny a d – peletárny z pěti milionů na 15 milionů korun. Současně by měly být rozšířeny způsobilé výdaje u bioplynových stanic o čištění bioplynu za účelem použití jako pohonu do motorových vozidel a o veřejné plnící stanice. Rovněž by mělo být zrušeno preferenční kriterium týkající se dobrovolného snížení míry dotace u bioplynových stanic.
Uvažuje se i o zavedení nových preferenčních kritérií, a to u záměru b. bude zvýhodňováno čištění bioplynu a plnící stanice. U všech záměru pak budou zvýhodněny projekty, v jejichž rámci nedošlo k vyjmutí dotčených pozemků ze zemědělského půdního fondu. V záměru a) bude zrušeno zvýhodnění žadatele, který v daném kole podal pouze jednu žádost. Stejně změny se uskuteční i v opatření II. 1.2. Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje.
Sekáč připomněl, že zatím dochází k výraznému převisu žádostí nad jejich možný uspokojením . K 29. říjnu bylo v ose I zaregistrováno 6184 žádostí v částce zhruba 11 miliardy korun. Schváleno bylo 3729 žádostí v částce 6,4 miliardy. O proplacení bylo podáno 619 žádostí a celkem bylo již proplaceno 582 milionů korun. V ose III bylo k tomuto datu zaregistrováno 3593 žádostí v částce 15,6 miliardy korun. Z toho bylo schváleno 1277 žádostí v částce zhruba 4,8 miliardy korun. Žadatelé již podali 357 žádostí o proplacení a proplaceno bylo celkem zhruba 136 milionů korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down