Ceny potravin zůstanou v příštích deseti letech vysoké, i když z dnešních výšin o něco klesnou. To se ve světě odrazí větším počtem hladovějících a strádajících lidí. Proto by měl svět zavést opatření, která by čelila novému trendu. Jedním z nich může být rozšířené pěstování geneticky upravených plodin a přehodnocení politiky, která podporuje produkci biopaliv. Vyplynulo to ze společné zprávy, která se věnuje výhledu pro zemědělskou produkci a potraviny Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO).
Ceny pšenice a kukuřice budou podle výhledu v období 2008 až 2017 proti desetiletí do roku 2007 v průměru vyšší o 40 až 60 procent. Rostlinné oleje zdraží až o 80 procent, rýže a cukr budou dražší o 30 procent a ceny vepřového a hovězího masa vzrostou o 20 procent. Ceny mnoha základních potravinářských komodit se mezi lety 2005 a 2007 zdvojnásobily a letos dále rostou. To zasahuje zejména nejchudší země, kde obyvatelstvo vynakládá větší příjmy právě na potraviny, a projevilo se sociálními nepokoji a hladovými bouřemi v řadě zemí světa. Vzestup cen potravin spolu s růstem cen energií tak ve světě výrazně zvyšuje inflaci, což vede ke zpomalování ekonomického růstu.
Nynější cenový vzestup cen potravin se ve zprávě přičítá špatné sklizně v některých zemích, ale hlavně produkci biopaliv, protože ta je největším zdrojem dodatečné poptávky po obilninách, které by jinak byly využity k výrobě potravin a krmiv. Vedle biopaliv působí zvýšená poptávka a přechod k plnohodnotné výživě v rychle rostoucích rozvojových zemích jako Čína a Indie. Potraviny zdražují také vysoké ceny ropy, které zvyšují náklady výroby a přepravy. A konečně k cenovým skokům přispívá i příliv spekulujících finančních investorů z finančních na komoditní trhy, konstatuje zpráva.