V Itálii bylo dnes na základě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví uzavřeno 83 mléčných farem kvůli podezření na nadlimitní množství nebezpečné látky dioxin v sýru mozzarella. Mimořádné kontroly proběhly v Itálii poté, co dovozy mozzarely zakázaly Japonsko a Jižní Korea.
Nadlimitní obsah dioxinu v buvolí mozzarele prokázala kontrola u 130 výrobců, 25 z nich normy Evropské unie nesplnilo. Poté bylo uzavřeno 83 mléčných farem v jihoitalské oblasti Kampánie, které těmto výrobcům dodávají mléko. Úřady ještě zjišťují, odkud přesně kontaminované mléko pochází.
Italské úřady se domnívají, že zvýšené objemy dioxinu v mléce mohou souviset s vršením neodváženého odpadu v oblasti kolem Neapole. Místní obyvatelé na to reagovali tak, že pálili odpadky i průmyslové odpady na ulicích a polích. Kouř z odpadu mohl obsahovat rakovinotvorný dioxin. Dále policie v Kampánii prověřuje, jestli nebyly kontaminovány krmné směsi dodávané buvolům, z jejichž mléka se vyrábí mozzarela.