Také domácí sladovny, obchodní i pivovarské, pokračovaly v růstu produkce v loňském roce a vyrobily 527 549 t sladu, což je nejvíce v historii. Ve srovnání s rokem 2006 je to o 6255 t neboli o 1,2 procenta více. Ze 36 činných sladoven jsou největším producentem českého sladu obchodní sladovny sdružené ve společnosti Sladovny Soufflet ČR, se sladovnami v Nymburce, Kroměříži, Hodonicích, Prostějově, Vrahovicích a Litovli. Jejich výroba činila 324 703 t, což je přes 61 % produkce všech sladoven v České republice. . Informoval o tom výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.
Největší sladovny následují sladovny v Plzni a Nošovicích patřící pod Prazdroj, které vyrobily 113 602 t sladu, což je přes 21 % objemu sladu vyrobeného u nás, jsou nejvýznamnějšími pivovarskými sladovnami u nás. Třetí jsou Českomoravské sladovny, a. s., které vyrobily 24 139 t sladu a jejichž podíl na trhu dosahuje necelých 5 % české výroby sladu, dodal Veselý.
Odborníci podle Veselého tvrdí, že i přes nepříliš příznivé klimatické podmínky se podařilo z našeho sladovnického ječmene vyrobit velmi kvalitní slad. I když na světových trzích existuje velká konkurence, právě dosažená kvalita sladu je tím nejvýznamnějším faktorem, který ovlivňuje poptávku po této komoditě. Pochopitelně ruku v ruce s rostoucí poptávkou po českém pivu u nás i ve světě a se zájmem pivovarů v zahraničí. Sladovníci očekávají, že tento příznivý trend bude pokračovat i v dalších letech.
Bližší pohled na export sladu ukazuje, že v uplynulém roce bylo vyvezeno 224 746 t neboli 42,6 % celkové produkce sladu, který směřoval do více než 20 významných teritorií. Výše vývozu byla ve srovnání s rokem 2006 o necelých 36 000 t nižší, i tak je však dosažený výsledek třetí nejvyšší v historii. K důležitým importérům českého sladu patří tradičně Polsko, Rumunsko a také Německo. Největší nárůsty objemů českého sladu byly zaznamenány u exportu do Japonska a Velké Británie. Český slad putuje nejen do tradičních evropských destinací, ale i na Kubu, do Vietnamu, na Srí Lanku i do USA.
České sladovny vyrábějí z 98 % slad českého typu, zbytek tvoří slad mnichovský, diastatický, karamelový a barevný a dále menší množství pšeničného sladu.