O prodeji čerstvých ryb z kádí musí obchodníci informovat krajskou veterinární správu nebo Městskou veterinární správu v Praze. Jsou povinni jednat v souladu s veterinárním zákonem, zákonem na ochranu zvířat proti týrání a tedy i se schváleným postupem při usmrcování ryb. V kádích musejí mít ryby čerstvou vodu, přítok a odtok vody, kádě nesmí být přeplněny, informoval mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.
Dále podle Dubna je nutné prodejní místo vybavit pultem, pracovní deskou, váhami, odtokem vody, například do kanalizace. V případě, že bude prodejce ryby usmrcovat, musí mít označené nádoby na odpad. Prodejce musí mít zdravotní průkaz. Základním požadavkem je také mít doklad o nabytí ryb, kde byly sádkovány.
Připomněl, že ryby je zakázáno odšupinovávat zaživa, brát za skřele či jim zjišťovat pohlaví kvůli získání mlíčí, nebo jikrám. Při usmrcování je třeba rybu omráčit tupým předmětem na temeno a poté rychle přetnout velké cévy za hlavou či žábry.