20.05.2007 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Leasing umožňuje financovat stroje

Leasingové společnosti, které u nás poskytují finanční služby, nepotřebují ke své komerční činnosti zvláštní licenci. Jejich podnikání se neřídí zákonem o bankách, ani se vůči nim neuplatňuje bankovní dohled či zvláštní administrativní dozor jiného státního orgánu. Platí pro ně však stejné předpisy jako pro jiné obchodní společnosti a jiné podnikatele. Před uzavřením leasingové smlouvy na stroj, zařízení nebo technologii je proto vždy dobré zvážit nejen jakou formu leasingu zvolit, ale i na jakého pronajímatele se obrátit.

Podmínky pro leasingové podnikání vymezené českým právem jsou dost liberální. Pro provozování finančního i operativního leasingu movitých věcí, tedy i strojů a zařízení využívaných v zemědělství nebo potravinářství, stačí získat živnostenské oprávnění pro pronájem a půjčování věcí movitých, informuje Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA). Naproti tomu banky jsou oprávněny k provozování operací finančního leasingu přímo ze zákona o bankách. S povolením České národní banky mohou na základě tohoto zákona u nás provozovat leasing i pobočky zahraničních bank zřízené na území České republiky.
Leasingové společnosti jsou však povinny se řídit podle ČLFA stejnými předpisy jako jiné obchodní společnosti a jiní podnikatelé, zejména obchodním zákoníkem, zákonem na ochranu hospodářské soutěže, zákonem na ochranu spotřebitele, zákonem proti praní špinavých peněz, zákonem o konkursu a vyrovnání, předpisy na ochranu životního prostředí, daňovými a účetními předpisy. V tomto směru mohou jejich činnost kontrolovat, eventuálně postihovat, příslušné orgány státu.
Leasing vykazuje růst
Česká leasingová a finanční asociace představuje na svých internetových stránkách 76 členských společností. Mezi nimi podle komoditního rozdělení jmenuje i takové, které se zaměřují na leasing zemědělské techniky a strojů a leasing technologií a výrobních zařízení (tabulka 2). „Údaje poskytnuté členy ČLFA za rok 2006 potvrzují dlouhodobou stabilizaci komoditního zaměření leasingu movitých věcí,“ uvádí ČLFA. Jeho objem se vloni u členů asociace při inflaci 2,5 procenta proti roku 2005 zvýšil o 5,84 procenta. Členské společnosti ČLFA předaly do leasingového užívání movité věci – stroje, zařízení a dopravní prostředky – v celkové pořizovací hodnotě 106,365 miliardy korun bez DPH (100,5 mld. Kč v roce 2005). Za předpokladu, že členové asociace ovládají 97 procent našeho leasingového trhu, dosáhla tato hodnota v ČR asi 109,7 miliardy korun (103,6 miliardy korun v roce 2005). Z hlediska zákaznického zaměření leasingu představoval leasing do zemědělství 3,9 procenta.
Hlavní typy leasingu
Z hlediska majetkoprávních vztahů na začátku a na konci smlouvy se nejvíce využívá finanční leasing. Jde o obchodní operaci, uzavřenou mezi leasingovým pronajímatelem a leasingovým nájemcem, která umožní pořízení předmětu leasingu. Po skončení doby pronájmu přechází předmět do vlastnictví nájemce.
Formou finančního leasingu je zpětný leasing. V tomto případě předmět leasingu dodává leasingový nájemce, který ho obvykle již užívá. Podnikatel vlastně leasingové společnosti předmět prodá, a tak získá volné finanční prostředky k jiným platbám. Na konci leasingu přechází předmět leasingu zpět na nájemce.
Při operativním leasingu zůstává předmět leasingu stále ve vlastnictví pronajímatele. Sjednává se většinou na krátkou dobu, kratší než je doba životnosti a doba odepisování předmětu podle platné legislativy. Předmět nakupuje leasingová společnost, výjimkou může být nákup podle přání zákazníka.
Výhody a nevýhody je třeba zvážit
Proč leasing stále nachází své příznivce i v zemědělství, když předmět pořízený na leasing je obvykle dražší než na úvěr od banky? Předností leasingu je rychlost, vyřízení úvěru může trvat déle než uzavření leasingové smlouvy. Nájemce nemusí mít v hotovosti velký finanční obnos, volné peníze může vynaložit na jiné účely. Zařízení nebo stroj vydělává v průběhu splácení na pokrytí své pořizovací ceny. Pokud se nájemce dohodne s leasingovou společností, může se výše splátek stanovit podle toho, kolik předmět leasingu vyprodukuje, nebo jaký finanční objem realizuje. V případě zemědělství bývá výhodné, že financující společnost převážně přistoupí na sezónní, tedy nepravidelné splácení. Leasing spoří podnikatelským subjektům jejich finance. Leasingová společnost může využívat zrychlené odepisování, podnikatel u předmětu pořízeného na úvěr nikoliv. Riziko inflace nese v době leasingu obvykle leasingová firma.
Nejen výhody jsou spojeny s leasingem. Omezení vlastnických práv je zřejmě největší nevýhodou. Po uplynutí záruční lhůty nemusí předmět fungovat bez závad. Toto riziko se snaží přenést leasingová společnost na nájemce už při sestavování leasingové smlouvy, což je pochopitelné, protože leasingová společnost půjčuje peníze, nikoli předmět. Také odcizení stroje či vozu nebo zničení přináší riziko v případě, že náhrada pojišťovny nepokryje škodu v plné výši. Protože nájemce předmět nevlastní, nemůže na něm dělat žádné úpravy či opravy bez souhlasu pronajímatele. V době trvání leasingu nelze vypovědět smlouvu. I když se nájemce dohodne s leasingovou společností, obvykle zaplatí penále. Jestliže by leasingová společnost v době trvání smlouvy bankrotovala, pak nájemce musí vrátit předmět pronajímateli, a pak jednat o vyrovnání.
Výběr leasingové společnosti
Výběr leasingové společnosti je třeba zvážit z více hledisek. Jedním z nich může být její komoditní zaměření. Za vodítko přitom poslouží třeba i internetová stránka ČLFA (www.clfa.cz), která rozděluje společnosti podle jejich specializace, například na leasing zemědělské techniky a strojů, leasing osobních a užitkových vozů, ojetých vozů, dopravní techniky, nákladních vozů, strojů a zařízení, technologií a výrobních zařízení, stavebních strojů a mechanismů, potravinářských technologií, leasing výpočetní techniky, kancelářského zařízení a techniky a leasing nemovitostí.
Dále je třeba získat o leasingové společnosti co nejvíce informací. Důležité pro budoucího nájemce jsou znalosti o tom, jak dlouho působí firma na trhu, kdo je jejím majitelem, jaké má finanční zázemí, jak dlouho působí na českém trhu a kolik uzavřela smluv a v jakém finančním objemu. O serióznosti může vypovídat i fakt, že je členem ČLFA, které poskytuje informace o objemu leasingu a minimální hranici leasingové operace.
Při pořizování předmětu na leasing je nutné znát celou částku, kterou nájemce za dobu leasingu zaplatí, nestačí se seznámit jen s leasingovým koeficientem. A jak posoudit celou peněžní částku? Jednoduše tím, že nájemce sečte všechny platby související s plněním smlouvy. Jde o poplatek za zprostředkování, splátku předem či zálohu, sumu měsíčních nebo čtvrtletních splátek, zůstatkovou cenu předmětu na leasing plus další poplatky, které financující společnost vyžaduje.
Užitečné informace před uzavřením smlouvy
O tom, jak postupovat před uzavíráním smlouvy, informují internetové stránky www.sfinance.cz. Při první návštěvě leasingové společnosti lze zhodnotit přístup k zákazníkovi. Nechá si předložit základní ůdaje a podklady pro uzavření leasingové smlouvy. Požádá o vypracování kalkulace různých variant leasingových splátek podle toho, jaké má požadavky a možnosti. Podstatné přitom jsou pořizovací cena předmětu, interval splácení, pravidelnost splácení, navýšení první splátky, celková délka leasingové smlouvy.
Dokladem o pořizovací ceně předmětu je pro zákazníka proformafaktura nebo kupní smlouva s dodavatelem. Pronajímatel však může do ceny zahrnout i další poplatky, spojené například s dopravou předmětu, clo, bankovní poplatky a jiné náklady spojené s pořízením předmětu.
Navýšení první splátky obvykle činí 10 až 20 procent pořizovací ceny. Tato splátka se neúročí. Cenu limituje úvěrové procento v případě, že uzavřená leasingová smlouva obsahuje ustanovení o změně nájemného z důvodu změny úrokových sazeb na finančním trhu. Jde o procento refinancujícího zdroje a připočítává se k němu i poplatek za otevření úvěru. Změna úrokové sazby úvěru se promítá do velikosti jednotlivých splátek nebo do splátky poslední.
S leasingovou společností se dá domluvit i na intervalu splácení. Může být měsíční, kvartální, pololetní nebo roční. Protože s rostoucím intervalem splátek roste i riziko vzniku potenciálních neplatičů, je třeba počítat s tím, že se tato souvislost projeví i v ceně – nejnižší bude u splátek měsíčních.
Délka leasingové smlouvy se řídí obvykle odpisovou skupinou předmětu leasingu. Leasingové splátky je ovšem možné uhradit i v kratším termínu, než je trvání smlouvy. Kvůli uplatnění výše splátek do nákladů nájemce a výnosů pronajímatele se musí dodržet trvání smlouvy podle zákona o daních z příjmů, tedy 36 měsíců.
Náležitosti v uzavírané smlouvě
Leasingová smlouva mezi nájemcem a pronajímatelem by měla podle vzorových všeobecných smluvních podmínek obsahovat identifikaci pronajímatele i nájemce (název, adresa, sídlo, jméno a příjmení fyzické osoby, bydliště, DIČ); označení předmětu; cenu (vstupní cena předmětu, leasingová cena, údaj o výši kupní ceny při řádném ukončení leasingové smlouvy); identifikaci první zvýšené splátky či zálohy na nájemné, zálohy na kupní cenu; datum platnosti smlouvy; datum účinnosti smlouvy; obvykle den předání předmětu leasingu ve stavu způsobilém užívání, které může být pozdější než datum podpisu (to je nutné pro stanovení dne, od kterého se zahrnuje nájemné do nákladů a výnosů). Ve smlouvě dále mají být údaje: datum ukončení nájemního vztahu; data a termíny předepsaných leasingových splátek, splátkový kalendář; uzavření pojistné smlouvy a placení pojistného; opravy a technické zhodnocení, užívání předmětu, vlastnická práva, údržba a ošetřování předmětu; penále z prodlení a smluvní pokuty za porušení podmínek; ručení, garance; základní parametry vyúčtování předčasného ukončení smlouvy a ustanovení, co bude hradit nájemce v případě škody.
Podklady pro uzavírání smlouvy
Rovněž leasingová společnost si prověřuje bonitu budoucího nájemce. Od fyzické osoby – podnikatele, která má zájem o leasing movitého předmětu, vyžaduje většinou doklad o registraci podnikání (živnostenský list a jeho kopii nebo koncesní listinu a jeho kopii nebo doklad o přidělení IČ a jeho kopii nebo jiný platný doklad o registraci spolu s kopií), dále občanský průkaz a jeho kopii a také stav bankovního účtu nebo více účtů.
Od zástupce právnické osoby chce leasingová společnost většinou oprávnění k uzavření leasingové smlouvy (občanský průkaz a jeho kopii), opět stav účtu u banky, kopii daňového přiznání u firmy, která vede daňovou evidenci (jednoduché účetnictví), nebo přiznání k DPH za poslední tři období, výkaz o majetku a závazcích, příjmech a vydáních, který nesmí být starší než šest měsíců, dvakrát výpis z běžného účtu za poslední dva měsíce. Firma, která vede účetnictví (podvojné účetnictví), musí předložit výkaz zisků a ztrát, rozvahu, který nesmí být starší než šest měsíců, nebo přiznání k DPH za poslední tři měsíce.
Pojištění předmětu v leasingu
Součástí leasingové smlouvy je vždy dohoda o pojištění předmětu leasingu. Pronajímatel se tak chrání proti škodám, které by mu vznikly odcizením nebo poškozením předmětu leasingu. Důvodem pro uzavření pojištění je i fakt, že věc nemá po dobu leasingu pod kontrolou, když ji užívá nájemce. Pro leasing techniky, technologií bývá součástí smluv i jasné stanovení podmínek pro pojištění předmětu leasingu.
Uzavřená pojistka se většinou vztahuje na pojištění majetkových škod, pojištění finančních ztrát a pojištění odpovědnostních škod. Důležité pro pronajímatele je v první řadě pojištění majetkových škod, které chrání pronajímatele před ztrátou vzniklou odcizením předmětů leasingu nebo jeho poškozením.
Pojištění finančních ztrát kryje jak nájemce, tak pronajímatele. Nájemci zajišťuje úhradu leasingových splátek z důvodů pojistitelných překážek na jeho straně, jistotu splácení zajišťuje i druhé straně. U fyzické osoby jde o případy, když ztratí schopnost splácet, například ztrátou zaměstnání či pracovní neschopností. Právnické osoby si mohou pojistit ušlý zisk nebo pojistit pohledávky.
Předmět leasingu lze pojistit buď individuálně nájemcem, nebo v rámci hormadné smlouvy pronajímatelem. Ke sjednání smlouvy mezi nájemcem a pojišťovnou (individuální pojištění) dostává nájemce při uzavření leasingové smlouvy zplnomocnění od pronajímatele. Pronajímatel určuje pravidla pro uzavíranou smlouvu, stanoví rozsah a způsob uzavření pojistné smlouvy. Pojistná smlouva se sjednává před uzavřením leasingové smlouvy. Případné pojistné plnění si pronajímatel u pojišťovny nájemce zajistí (vinkuluje) ve svůj prospěch a uvolňuje ho, když nájemce řádně platí splátky leasingu. Individuální pojištění předmětů leasingu nájemcem považují leasingové společnosti většinou za pracné a rizikové. Je pro ně totiž obtížné kontrolovat platnost pojistné smlouvy. V praxi se lze setkat s individuálním pojištěním více u leasingu technologií, dopravní techniky a nemovitostí bonitním nájemcům. Jiná forma pojištění by pro ně byla méně výhodná z hlediska úhrady pojistného, protože nájemci jsou si sami schopni vyjednat velmi výhodné podmínky.
Hromadné pojištění uzavírá pronajímatel. Pojistné hradí nájemce podle splátkového kalendáře jako samostatnou položku, nebo je zahrnuto ve finanční službě leasingové společnosti. Pronajímatel se hromadným pojištěním chrání před rizikem, že by předmět nebyl pojištěn. Navíc je tento způsob pro něj méně administrativně náročný než individuální pojištění. Hromadné pojištění nemusí být nevýhodné ani pro nájemce. Silná leasingová společnost je schopna získat pojistné podmínky, které si nájemce sám není schopen sjednat. To platí zejména u leasingu dopravní techniky a osobních vozidel. Sazby pojistného jsou obvykle ve srovnání se standardní nabídkou pojišťoven výhodné. Klient tak získává s leasingem plnou pojistnou ochranu za cenu, kterou by si nedokázal sám na trhu zajistit.

Leasingové společnosti odpovídají
1. Jaké formy leasingu se nejvíce využívají při nákupu zemědělské techniky?
2. Výrobci a dodavatelé zemědělské techniky nabízejí zemědělcům zprostředkování financování pořizovaného stroje. Jak takový způsob financování probíhá, jak se ho zúčastňují leasingové společnosti a jaké výhody z toho plynou zemědělci?
3. Co nastane, když se na předmětu leasingu, například na traktoru, projeví vážná závada ještě před uplynutím záruční lhůty?
4. Jak postupujete v případě předčasného ukončení smlouvy?
5. Nelze vyloučit, že zemědělec ztratí v době leasingu schopnost splácet. Jaké máte připraveno řešení?
6. Jak může klient nejlépe posoudit finanční podmínky uváděné leasingovou společností?
7. S uzavřením leasingové smlouvy na stroj jsou zřejmě spojeny nějaké poplatky, jaké si účtuje vaše firma?
8. Pro koho je zemědělská technika na leasing daňovým nákladem a do jaké výše, respektive jaká pravidla platí v daňové oblasti na leasing?
9. Co je vhodnější pro pořizování zemědělské techniky – leasing, splátkový prodej nebo spotřebitelský úvěr?
10. Kolik smluv se zemědělci jste uzavřeli v loňském roce a v jaké hodnotě?

ČSOB Leasing, a. s.
Informoval:
Ing. Josef Bezpalec
marketingový ředitel

1. Naše společnost nabízí řadu leasingových produktů a všechny se využívají pro financování zemědělské techniky. Zákazníci nejvíce oceňují individuální podmínky financování v podobě sezónního či nepravidelného splácení s ohledem na potřeby zákazníka, variabilitu v akontacích i délce financování.
Finanční leasing je díky své rychlosti a flexibilitě nejrozšířenějším produktem. Nabízí se v mnoha formách. Ve standardní podobě jde o pořízení předmětu financovaného leasingovou společností, s možností individuálních podmínek splácení. Při zpětném leasingu je cílem uvolnění finančních prostředků pro zákazníka a rozložení výdajů do delšího období. Rovněž se jako forma finančního leasingu uplatňuje subleasing. V tom případě je předmět leasingu se souhlasem ČSOB Leasing pronajat leasingovým nájemcem třetímu subjektu. Při leasingu vázaném na PRIBOR+ je leasingové navýšení smluvně vázáno na pohyb sazby 3M PRIBOR na trhu mezibankovních depozit.
Operativní leasing pro stroje a zařízení je progresivní řešení, které umožňuje rovnoměrně plánovat a řídit náklady v čase. V dlouhodobém horizontu zamezuje morálnímu zastarávání majetku při stabilní úrovni nákladů.
ČSOB Leasing navíc aktuálně nabízí možnost financování s využitím evropských finančních zdrojů, takzvaný EUROleasing 2007, což je zvýhodněný finanční leasing s podporou Evropské investiční banky (EIB). Prostřednictvím tohoto produktu mohou zákazníci, kteří splňují daná kritéria, financovat rychle, jednoduše a výhodně investiční projekty s využitím evropských finančních zdrojů.
Jako alternativu k leasingu nabízíme úvěr pro spotřebitele a podnikatele HitKredit nebo splátkový prodej.
2. Jde o vztah, který je běžný a je založen na úzké spolupráci leasingové společnosti a dodavatele. I naše společnost nabízí komplexní financování strojů, zařízení a investičních celků ve spolupráci s řadou renomovaných výrobců a dovozců. Výsledkem pro zákazníka je rychlé uzavření smlouvy s minimem požadovaných dokladů a také řada obchodních akcí, například nulové navýšení, sleva z pořizovací ceny a další.
Jako dobrý příklad spolupráce lze uvést značkové financování finských traktorů Valtra Finance s dobou splácení až pět let. Při ceně traktoru do dvou milionů korun a 20% akontaci nepožadujeme doložení příjmu zákazníka. Tento produkt získal ocenění v posledním ročníku soutěže Zlatá koruna.
3. Zákazník vždy v průběhu leasingové smlouvy vyřizuje případnou reklamaci u dodavatele stejně, jako kdyby předmět vlastnil. Za technický stav předmětu financování odpovídá nájemce, který si sám předmět i jeho dodavatele nejen vybírá, ale také sám na základě plné moci udělené naší společností předmět od dodavatele přebírá a má na základě leasingové smlouvy předmět v trvalém užívání. Leasing je finanční operace, jejímž cílem je poskytnutí finančních prostředků a souvisejících služeb (například pojištění) pro pořízení předmětu, který po splacení splátek přejde do vlastnictví zákazníka. Naše leasingová společnost je však i v takové situaci partnerem zákazníka a pokud je třeba, poskytuje plnou spolupráci pro úspěšné řešení reklamace.
4. Při žádosti zákazníka o předčasné ukončení leasingové nebo úvěrové smlouvy formou doplacení je zákazníkovi zaslána kalkulace, která vychází ze sumy budoucích splátek (splátky, které chybí k doplacení leasingu nebo úvěru). Ty jsou diskontovány (odúročovány) a vzhledem k tomu, že ke splacení dochází předčasně a najednou, tak se promítne aktuální časová cena peněz. To znamená, že zákazník zaplatí celkově méně, než by uhradil při běžném měsíčním splácení smlouvy.
5. Nespornou výhodou při řešení této situace je aktivní přístup nájemce ještě před vznikem pohledávek nebo těsně po jejich vzniku. Tím vznikne více času pro nalezení vhodného řešení a rozšíří se počet možností pro řešení situace. Ideálním východiskem v těchto případech bývá změna splátkového kalendáře – odklad splátek, dočasné snížení, prodloužení smlouvy, anebo postoupení (cese) leasingové smlouvy jinému nájemci. Platí, že v případech, kdy nájemce avizuje svou platební neschopnost a spolupracuje, se obvykle řešení nalezne takové, že zákazníkovi umožní překlenout jeho problematické období, popřípadě minimalizuje ztráty.
Navíc ČSOB Leasing nabízí pojištění schopnosti splácet. Toto pojištění chrání zákazníka při neschopnosti splácet závazky vyplývající z leasingové nebo úvěrové smlouvy v některých situacích, jako jsou třeba dlouhodobá nemoc či invalidita.
6. Zájemce o leasing by měl posuzovat nabídku leasingu komplexně. Podstatná je nejen celková cena leasingu, ale také cena a rozsah pojištění a v neposlední řadě kvalita služeb, jejich rychlost a minimalizace náročnosti pro zákazníka a s tím související reputace a serióznost leasingové společnosti. Důležitá je i schopnost a ochota leasingové společnosti řešit finanční potřeby zákazníka individuálně, u zemědělců například s ohledem na sezónnost výdělků. Pouhé porovnání výše splátky či leasingového koeficientu rozhodně nestačí.
7. Za administrativní úkony spojené s poskytnutím úvěru či leasingu se obvykle účtuje poplatek ve výši jednoho procenta z pořizovací ceny předmětu. V rámci speciálních akcí nebo při financování předmětů určitých značek se uzavírá smlouva bez poplatku.
8. Právě oblast daňových výhod je jedním z důvodů dlouhodobé úspěšnosti leasingového financování na české trhu. Veškeré splátky jsou nákladovou a daňově uznatelnou položkou při splnění podmínky minimální doby trvání leasingové smlouvy delší než 20 % stanovené doby odpisování, nejméně 36 měsíců, a když po ukončení nájmu následuje bezprostředně odprodej předmětu nájmu nájemci. Přitom kupní cena najatého hmotného majetku nesmí být vyšší než daňová zůstatková cena vypočtená k datu prodeje rovnoměrným způsobem. U poplatníků, kteří vedou daňovou evidenci (fyzické osoby podnikatelé), je nájemné u finančního leasingu daňovým výdajem stejně jako u poplatníků vedoucích účetnictví, to znamená jen v poměrné výši připadající ze sjednané doby na příslušné zdaňovací období. Daň z přidané hodnoty si zákazník (plátce DPH) nárokuje z každé splátky. Leasingová společnost uplatňuje na předmět financování daňové odpisy, a to rychleji, než by je uplatňoval podnikatel, kdyby předmět vlastnil. To je jednou ze základních výhod leasingu pro podnikatele, který tak může výrazně ušetřit. Například při pořízení předmětu zařazeného do 2. odpisové skupiny (např. pluhy a brány, rozrývače, kultivátory, secí a sázecí stroje, žací stroje, kombajny a jiné stroje) z vlastních zdrojů nebo na úvěr je podnikatel povinen uplatňovat náklady na pořízení formou odpisů minimálně po dobu pěti let. Při pořízení stejného předmětu na finanční leasing může veškeré nájemné uplatnit již za 36 měsíců.
9. Každý produkt má své výhody a vždy ponecháváme zákazníkovi možnost volby. Naše společnost nabízí komplexní škálu produktů, která kromě finančního leasingu zahrnuje i operativní leasing, full service leasing, fleet management, spotřebitelský úvěr HitKredit a splátkový prodej.
Důvodem trvalé obliby finančního leasingu je jeho rychlost, snadná dostupnost, flexibilita a doplňkové služby. Pro podnikatele je nezanedbatelné i daňové zvýhodnění, kdy je tak schopen promítnout investici do nákladů rychleji než při standardním odepisování.
Hlavní výhodou spotřebitelského úvěru HitKredit je, že pořizovaný předmět se stává ihned majetkem zákazníka. Tím je tato forma financování vhodná pro osoby, obce, dopravní podniky, rozpočtové organizace, družstva a další subjekty, které mají možnost čerpat prostředky z dotačních programů, jejichž poskytnutí je vázáno na vlastnictví financovaného předmětu. Zákazník – podnikatel je vlastníkem předmětu financování od počátku smlouvy a provádí jeho daňové odpisy. HitKredit umožňuje také předčasné splacení dlužné částky a ukončení smlouvy.
Splátkový prodej má podobné výhody v oblasti možnosti čerpání dotací jako spotřebitelský úvěr a liší se jiným účetním zachycením a jiným režimem DPH.
10. Společnost ČSOB Leasing profinancovala v loňském roce předměty v rekordní pořizovací ceně 21,77 miliardy korun bez DPH. V porovnání s rokem 2005 objem obchodů vzrostl o 3,53 miliardy korun, tedy o více než 19 procent. Financování zemědělské techniky tvoří nezanedbatelnou část realizovaných obchodů, přibližně jde o pět procent.

Deutsche Leasing, spol. s r. o.
Informoval: Ing Aleš Ordelt
investiční poradce

1. V oblasti zemědělství činí osmdesát procent našich obchodů finanční leasing. Zájem o něj lze zdůvodnit rychlým zpracováním a vyřízením všech potřebných podkladů a operativností při změnách v průběhu splácení leasingových splátek. Úvěrové financování se volí převážně z důvodu získání dotací z Evropské unie.
2. Prodejci strojů spolupracují a financování zprostředkovávají. Většinou prodejce kontaktuje pracovníka financující společnosti a zadá vypracování kalkulace. Pokud nájemce souhlasí, vyplňuje se žádost a nájemce předkládá svou ekonomiku k posouzení. Zemědělec se v těchto obchodech chová jako žadatel, podá žádost a očekává rozhodnutí. Rozhodně je jednodušší využít nabízené spolupráce finanční společnost – dodavatel z důvodu snadnějšího schvalování.
3. Závada je věcí vztahu leasingový nájemce (zemědělec) – dodavatel (poskytovatel záruky). Pokud se nedohodnou, nastupujeme z pozice majitele stroje a požadujeme plnění záruky podle uzavřené smluvní dokumentace. Většinou se ale zemědělec a dodavatel dohodnou a závada se odstraní. Pokud je závada velmi vážná, stroj se vymění (většinou za stejný typ a cenu) a leasingový nájemce pokračuje ve splácení podle původního splátkového kalendáře.
4. K předčasnému ukončení leasingové smlouvy může dojít například kvůli platební neschopnosti, potřebě jiného (výkonnějšího) stroje, pojistné události. Předčasné ukončení se snažíme klientovi vymluvit a najít jiné řešení, například cese (převod) smlouvy je z daňových důvodů nevýhodná. Pokud je ale ukončení nevyhnutelné, vypočte se zůstatková cena (částečně se odúročí budoucí splátky) a sepíše se dohoda, kdo cenu uhradí a na koho se převede vlastnictví stroje. Žádná sankce se po klientovi nepožaduje.
5. Individuálně projednáme možnosti, jak řádně dokončit splácení (prodloužením splátkového kalendáře, vymezením splátkových prázdnin po určitou dobu, cese smlouvy). V případě, že není možné najít žádné řešení, smlouva se vypoví, vyčíslí se kupní cena předmětu leasingu a stroj se nabídne na volném trhu k prodeji, nejlépe ve spolupráci s dodavatelem stroje.
6. Zájemce o leasing by se měl orientovat spíše na větší společnost, která má za sebou velký bankovní ústav nebo finančně silnou skupinu. Měl by si uvědomit, že předměty jsou až do úplného zaplacení v majetku leasingové společnosti, která v případě své slabé pozice může svým, tedy i klientem řádně spláceným majetkem, ručit za své závazky. V minulosti se již stalo, že stroje propadly ve prospěch věřitele leasingové společnosti. Další pravidlo je i doporučení dodavatele, který určitě spolupracuje s některým z finančních ústavů. V tomto případě je výhoda rychlého schvalování a možnost nižší akontace.
7. Za naše služby, uzavření, vedení a řádné ukončení leasingové smlouvy nejsou účtovány žádné poplatky. Zpoplatněny jsou nestandardní úkony, například prodloužení splátkového kalendáře.
8. Leasingové splátky jsou daňovým nákladem pro každého, kdo vede účetnictví nebo daňovou evidenci. To jsou všichni rolníci, zemědělci a jiní živnostníci. Výše daňového nákladu je dána konstrukcí smlouvy. Například traktor stojí tři miliony korun, leasing s nulovou akontací trvá 36 měsíců. Daňovým nákladem budou splátky, to je milion korun za rok (pro srovnání, u úvěru je to jen 600 000 Kč – odepisuje se pět let), to znamená rozdíl a snížení daňového základu o 400 000 Kč proti financování úvěrem nebo vlastními zdroji. Daň z příjmu je 24 procent, platí se tedy o 96 000 Kč menší daň z příjmu.
9. Domnívám se, že nejvýhodnější je leasing – pořizovací cena stroje se dostane za 36 měsíců do nákladů, čímž se výrazně sníží daňový základ a tím i daň z příjmu. Úvěr je vhodný kombinovat s dotacemi, kde je podmínkou vlastnictví stroje. Splátkový prodej je totožný produkt jako úvěr.
10. (bez odpovědi – pozn. redakce)

S Morava Leasing, a. s.
Informoval:
Ing. Zdeněk Nekula
vedoucí marketingu

1. Zemědělci využívají nejčastěji finanční leasing.
2. Zemědělec si může vždy vybrat „svou“ leasingovou společnost, i když mu prodejce techniky nabízí zprostředkování financování. Většinou je však výhodnější, když s leasingovou společností spolupracuje výrobce, popřípadě prodejce zemědělské techniky. Například S Morava Leasing spolupracuje v rámci programu Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) při prodeji traktorů Zetor. Pokud se sečtou bonusy všech zúčastněných subjektů, maximalizuje zemědělec všechny výhody a může získat traktor s nulovým navýšením při desetiprocentní akontaci na tři roky.
3. Pokud má klient leasingovou smlouvu uzavřenou s naší společností, je zplnomocněn uplatňovat přímo u prodejce reklamaci a žádat opravu v rámci záruční lhůty. Tím se oprava urychlí.
4. Předčasné ukončení leasingové smlouvy je výjimečná záležitost. Pokud k tomu dojde, uplatňujeme náhradu za ušlý zisk. Jestliže klient předčasně ukončuje jednu smlouvu a uzavírá další, potom neúčtujeme žádnou sankci.
5. Při každé činnosti se mohou vyskytnout neočekávané problémy. Je však nutné, aby klient s leasingovou společností komunikoval a našlo se vhodné řešení. Běžně se stává, že během trvání leasingové smlouvy se převádí smlouva z jednoho nájemce na druhého.
6. Pokud klient vybírá z více nabídek od leasingových společností, je nutné, aby porovnával srovnatelné. Některé nabídky mohou vypadat na první pohled lákavě a pak přijde rozčarování. Pokud se klient obrátí na S Moravu Leasing, vždy mu provede porovnání, aby nebyl uveden v omyl.
7. Při uzavírání leasingové smlouvy účtujeme poplatek za vyřízení. V průběhu trvání smlouvy však již neúčtujeme žádné poplatky.
8. Obecně stále platí, že u finančního leasingu musí trvat délka smlouvy minimálně 36 měsíců. Další podrobnosti jsou závislé na odpisové skupině, délce smlouvy, době odepisování, zda jde o finanční nebo operativní leasing a od toho se odvozuje maximální, popřípadě minimální prodejní cena.
9. Jestliže chce klient zrychleně dostat pořizovací cenu stroje do nákladů, potom je nejlepší leasing. Naopak, pokud zákazník potřebuje rychle získat celé DPH zpět, potom je výhodnější komerční úvěr.
10. V minulém roce jsme uzavřeli více než tisíc smluv na zemědělskou techniku v celkové částce asi 800 milionů korun, což představuje zhruba 25 % z našeho portfolia.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down