V uplynulém týdnu v obchodech výrazně zdražila pšeničná mouka a stolní voda, mírně se zvýšily ceny rajčat, vajec a kuřat. Výrazněji naopak zlevnily jablka a pomeranče. Vyplývá to z pravidelného týdenního šetření Českého statistického úřadu.
Cena kilogramu hladké pšeničné mouky vzrostla o 64 haléřů, tedy o osm procent, na 8,69 Kč. Litr stolní přírodní minerální vody stál 7,60, což je o 37 haléřů, tedy 5,1 procenta, více než předchozí týden. O 1,64 koruny, tedy o 2,7 procenta, na 63,03 koruny stoupla cena kilogramu rajčat. Cena deseti vajec se v předvelikonočním týdnu zvýšila o 1,4 procenta, tedy 33 haléřů, na 23,81 koruny. Kuřata zdražila o jedno procento na 48,13 Kč za kilogram.
Cena jablek klesla o 65 haléřů, tedy o 2,4 procenta, na 25,62 koruny za kilogram. Kilogram pomerančů zlevnil o 49 haléřů na 25,94 koruny.
Vývoj cen potravin i ceny samotné se ale výrazně liší v jednotlivých regionech. Například hovězí maso zadní bylo nejlevnější v Pardubickém kraji, kde se kilogram prodával za průměrných 157,65 koruny. Ve Zlínském kraji byl téměř o 20 korun dražší. V Pardubickém kraji byla nejlevnější i rajčata, kilogram stál 58,58 koruny, v Jihomoravském kraji přitom stál 68,01 koruny. Naopak kuře bylo v Jihomoravském kraji nejlevnější, kilogram stál 46,27 koruny, zatímco zákazníci v Karlovarském kraji zaplatili za kilogram 55,62 koruny.