Jihočeští farmáři vyrobili loni nejvíce masa v zemi, a předstihli tak tradičně nejproduktivnější podniky ze Středočeského kraje a Prahy. Na trh zemědělci z jihu Čech dodali 57.983 tun masa, převážně vepřového. Chovatelé ze Středočeského kraje a Prahy završili loňský rok s výrobou o 146 tun masa nižší. Uvedl to Český statistický úřad.
Jihočeši zvýšili produkci u všech tradičních druhů masa mimo vepřového. Nejlépe se jim vedlo ve výrobě hovězího a telecího. Loni zvýšili jeho odbyt o 8,7 procenta na 11.479 tun, což bylo nejvíc v zemi. Těsně za nimi skončily podniky z Pardubického kraje. O více než třetinu na 33 tun stoupla v kraji i produkce jehněčího.
Naopak dodávky vepřového masa klesly o dvě procenta na 46.465 tun. Lepší v tomto směru byli už jen středočeští chovatelé, kteří dodali na trh přes 48.300 tun vepřového v jateční hmotnosti.
Celková výroba masa vyjma drůbežího dosáhla loni v Česku 414.684 tun, meziročně o procento méně.