Mezeru v nabídce mléčných biovýrobků na českém trhu částečně zaplňuje zboží z Rakouska a Německa. Důvod, proč je nedostatek tuzemských biosýrů, biomásla i jiných produktů z ekologického kravského mléka, je třeba hledat na samotném počátku – chybí surovina.
Biopotraviny jsou u našich spotřebitelů stále populárnější, v obchodech však přetrvává nedostatek některých základních výrobků v kvalitě bio. Podle agentury Green marketing to platí také pro mléko a mléčné výrobky, zejména máslo a sýry.
„Slabé místo nevidím na straně mlékáren. Při programech kvality a systému kritických bodů, které dnes zpracovatelé mají, je pro ně zavedení výroby biopotravin ten nejmenší problém. Je to hlavně o odbytu a zajištění suroviny,“ říká Petr Trávníček ze Svazu ekologických zemědělců Pro-Bio. Potíž spatřuje v nezájmu o ekologickou produkci kravského mléka, za nímž stojí především systém dotací. „Ten jednoznačně nahrává pastevnímu chovu masného skotu. Proč by zemědělec při stejných dotacích dělal mnohem pracnější produkci mléka?“ poznamenává.
Skutečnost, že není jednoduché zajistit syrové kravské mléko v kvalitě bio, potvrzuje mlékárna Olma. Čerstvé biomléko v PET lahvích a biojogurty vyrábí šestým rokem. „Určitě bychom potřebovali víc suroviny. Z našich původních dodavatelů zůstala jediná farma, přišly další, ale s menší produkcí. Mléko proto svážíme jednou za dva dny,“ uvedl Ivo Šťastný, vedoucí nákupu mléka v olomoucké mlékárně. I když farmářská cena mléka z konvenční produkce klesá, cenu za ekologickou surovinu Olma podle Šťastného několikrát zvyšovala. „Začínali jsme s příplatkem asi dvacet haléřů na litr, teď je 1,20 koruny,“ upřesnil. Kupříkladu družstvu AG Kružberk z Bruntálska, kam cisterna Olmy zajíždí pro ekologické mléko od letošního jara, vyšla cena za minulý měsíc na 8,80 koruny na litr. „V celostátním měřítku je produkce ekologického mléka zanedbatelná, ale stejně podléhá produkčním kvótám. Není tu žádná úleva, která by chovatele trochu navnadila,“ namítá vedoucí nákupu.
Největším zpracovatelem ekologického mléka v republice jsou Polabské mlékárny. Projekt biomléka zahájila společnost podle generálního ředitele Pavla Vybírala před pěti lety. „K nákupní ceně jsme biopříplatek poskytovali už v době, kdy jsme surovinu zpracovávali do výrobků bez značky bio. Za ekologické mléko, které tvoří sedm procent z celkového nákupu syrového mléka, dáváme až korunu navíc,“ uvedl Vybíral. Od loňského roku Polabské mlékárny vyrábějí v závodě ve Varnsdorfu sýr eidamského typu Mandava v kvalitě bio. V září mlékárna uvedla na trh biotvaroh, který dělá v Poděbradech. Zpracovatel se tak vydal často doporučovanou cestou – zaměřit se na sortiment, který je na trhu něčím výjimečný.
Když se zemědělci museli rozhodnout, zda u skotu jít v celém chovu ekologickou nebo konvenční cestou, mnozí pokračovali v ekologii u masného stáda a s produkcí mléka přestali. Společnost Agrofyto z Lidečka na Vsetínsku je jedním z mála podniků, který dojnice převedl do ekologického chovu. „Není to jednoduché. Bude to stát ještě hodně úsilí, než vše doladíme,“ přiznává jednatelka firmy Ludmila Mužikovská. Užitkovost dojnic se ze zhruba osmi tisíc litrů o něco snížila. „Krácení produkce by měla vynahradit vyšší nákupní cena nebo dotace, ale zatím to tak není. Mlékárna nám platí o něco víc, ale také nemůže jít s cenou moc nahoru, aby na druhé straně měla odbyt pro své zboží,“ chápe Mužikovská.
Agrofyto je jediným dodavatelem ekologického mléka pro Mlékárnu ve Valašském Meziříčí, která certifikát na bioprodukci získala letos na jaře. A v září už za svůj výrobek – přírodní kysaný nápoj – získala titul Biopotravina roku. „Ocenění budeme marketingově využívat. Zatím je příliš krátká doba na to, abychom zhodnotili, zda to ovlivní prodej výrobku,“ uvedla ředitelka mlékárny Jana Novotná. V krátké době by se měla přidat výroba ochucených kysaných nápojů, zájem je i o výrobu biojogurtů. „Surovina nám prozatím nechybí. Počítáme s tím, že nákup zvýšíme, ale vše záleží na poptávce na trhu. Jsme připraveni rozšířit množství i sortiment biovýrobků,“ dodává ředitelka mlékárny.
V loňském roce se u nás vyrobilo kolem deseti milionů litrů ekologického mléka. Celkově mlékárny nakoupily téměř 2,48 miliardy litrů mléka. Zpracování ekologického kravského mléka se v celé republice podle informací Pro-Bio věnují pouze dvě farmy – Farma Filoun rodiny Šourkových v Plavech na Jablonecku a farma Štěrbových v Deblíně u Tišnova.