Významné ocenění od světového koncernu získal nedávno pro svá jablka Agropodnik Hodonín. Uznání, které se dostalo pouze několika producentům z celého světa, berou v moravském podniku jako důkaz, že i v naší malé zemi umíme vyrábět potraviny té nejvyšší kvality.
Nadnárodní potravinářský koncern Royal Numico N.V. se sídlem v Nizozemsku, který s téměř padesáti výrobními závody a několika sty dodavateli v mnoha zemích světa patří mezi největší výrobce dětské, kojenecké a speciální výživy, letos potřetí vyznamenal své nejlepší dodavatele. Že mezi ně zařadil i Agropodnik Hodonín, bylo velmi příjemným překvapením pro předsedu představenstva a generálního ředitele této akciové společnosti Jana Fibingra. „Cena přišla po teprve tříleté spolupráci, tedy dosti brzo,“ váží si uznání. O to víc, že producent z České republiky sklidil úspěch mezi konkurencí z daleko pěstitelsky významnějších zemí.
Jako na filmových Oskarech
Na slavnosti v Amsterodamu, která se uskutečnila 16. května, převzali ocenění Vojtěch Šafařík, ředitel závodu v Bzenci, který je jedním ze tří závodů Agropodniku, a vedoucí sadů Martin Čech.
Nadnárodní firma pojímá ocenění svých nejlepších dodavatelů opravdu velkolepě, nechybějí při něm ani televizní štáby. „Připadali jsme si jako na předávání filmových Oskarů,“ shodli se oba kolegové. Hlavní ceny byly udělované v sedmi kategoriích. Agropodnik zvítězil v kategorii sustainability, což se překládá jako trvalá udržitelnost a v tomto případě to značí spolehlivý dodavatel.
Vyžadují tvrdé parametry
Přímým partnerem hodonínského podniku je firma Nutricia Deva, kterou vlastní Royal Numico. Do jejího provozu v Novém Městě nad Metují směřuje na výrobu dětské výživy asi čtyřicet procent produkce jablek ze sadů Agropodniku. S roční dodávkou zhruba tisíc tun jablek, což je téměř veškerá sklizeň odrůdy Golden Delicius, je tak největším tuzemským dodavatelem společnosti Nutricia Deva, jejíž výrobky jsou na českém trhu známé pod značkami Hami a Deva.
„Jablka pěstujeme celkem na 85 hektarech, jsou to převážně nové sady se závlahou. Máme také sklad se řízenou atmosférou na 2100 tun,“ představuje zaměření závodu v Bzenci ředitel Šafařík. Ač při pěstování se tu již dříve vydali cestou integrované produkce a společnost je držitelem certifikátů ISO 9000 a 14000, na veškeré výrobky má zavedený systém kritických bodů HACCP, musí odběrateli suroviny pro kojeneckou výživu vyhovět v ještě tvrdších podmínkách.
„Pro tuto produkci jablek vedeme zcela samostatnou evidenci. Téměř na hodinu musíme zpracovateli jablek na dětskou a kojeneckou výživu dokladovat, jaký zásah v sadech jsme provedli, jaké množství kterého postřiku a za jakého počasí jsme jej aplikovali,“ uvádí inženýr Fibingr příklad o podrobnosti záznamů, vedených po celou dobu výrobního procesu. „Už tím, že náš celý podnik pracuje v systémech ISO a HACCP, je dokladovatelnost vyšší, než je zatím jinde běžné,“ poznamenal.
Už od ledna či února lidé ze zpracovatelské firmy konzultují s pěstitelem postřikový plán.
„Nemůžeme používat všechny ochranné přípravky, které jsou povolené pro integrovanou produkci. Nutricia Deva nám dává doporučení, které méně razantní přípravky jsou vhodné,“ vysvětluje inženýr Čech.
Odběratel sleduje celý proces pěstování, přes sklizeň, skladování až po expedici. „Zajímá ho vše, počínaje řezem stromů, každý postřik, průběh sklizně, jak dodržujeme parametry skladování, včetně zásad pro třídění plodů. Museli jsme kupříkladu zpracovat směrnici, která předepisuje, co mohou, či spíše nemohou mít lidé pracující na třídicí lince na sobě“ doplňuje inženýr Šafařík.
Rozhodující jsou testy
Než výrobce dětské výživy jablka od pěstitelů převezme, chce mít potvrzené, že ovoce splňuje velmi přísné limity reziduí. „Stanovené hodnoty cizorodých látek jsou řádově tisíckrát nižší než pro běžné konzumní zboží. Testy na jejich obsah zajišťuje nezávislá laboratoř v Itálii,“ doplňuje inženýr Fibingr. Zdůrazňuje, že i ostatní produkce jablek, kterou prodávají přes odbytové družstvo CZ Fruit převážně do obchodních řetězců, má tu nejvyšší kvalitu jako pro dětskou výživu. „Nemůžeme si dovolit zbývajících šedesát procent sadů ošetřovat jinak,“ poznamenal.
Inženýr Šafařík popisuje rozdíl při zjišťování obsahu reziduí u jablek na konzum a na zpracování v závodu Nutricia Deva: „U běžné produkce se výskyt těchto látek běžně nesleduje. Teprve až když náhodná kontrola odhalí nadlimitní hodnoty, zpětně se dělají rozbory na řádově deset až dvacet typů reziduí. Jablka před zpracováním pro dětskou výživu prošla v prvním roce našich dodávek testem na 500 škodlivých látek, nyní je to asi polovina, tedy na 250 až 270 látek.“
Vlastní pohled na sklad
Díky tomu, že Agropodnik Hodonín má v Bzenci moderní sklad na ovoce, který splňuje požadavky odběratele, zásobuje ho průběžně během celého roku. „Ani tady nám certifikáty ISO a HACCP nestačí, Nutricia Deva má pro tento provoz náročnější podmínky. Uplatňuje především jiný systém kritických bodů, kdy hlavními body nejsou jenom teplota a složení řízené atmosféry, ale i proces třídění, značení a distribuce zboží,“ porovnal inženýr Šafařík.
Stálý dohled odběratele nad celým procesem výroby jablek a dodržování doporučených postupů je jedna strana mince. Druhou je dlouhodobá smlouva na odběr předem známého množství za předem stanovenou cenu.
Představitelé hodonínského podniku připouštějí, že mezinárodní ocenění je přivedlo k úvaze, zda dál nerozšířit úspěšnou spolupráci. Znamenalo by to v první řadě vysadit další sady požadované odrůdy. „Uvažujeme o tom, limituje nás však řada faktorů. Není to jen půda a dostupný zdroj závlahové vody, ale celkově podmínky českého zemědělství. Když dotace na integrovanou produkci jsou u nás jiné, nějaký rozvoj je pak těžký,“ konstatuje generální ředitel Agropodniku Hodonín. Zvýšení zmíněné podpory od letošního roku považuje za pozitivní krok. „Na dosavadní obrovský rozdíl mezi dotacemi u nás a v jiných členských zemích unie se muselo reagovat,“ dodal.