Z průzkumu kvality potravin v řetězcích, které zahájila Agrární komora ČR ve spolupráci s Odborovým svazem pracovníků zemědělství a výživy a se Sdružením obrany spotřebitelů 18. listopadu, se zjistilo asi 800 prohřešků ve více než dvou stovkách prodejen. Zástupci všech tří organizací chodí jako běžní zákazníci po obchodech a sbírají poznatky zejména o porušování zákona o potravinách a souvisejících vyhlášek a dalších norem, sdělil prezident komory Jan Veleba. Kromě prodeje prošlých výrobků jde často například o chyby v označování.
Podle viceprezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky je tato aktivita komory nadbytečná a nesystémová. Pochybuje o objektivnosti takových kontrol.
Komora si podle Veleby nebere za cíl nahrazovat činnost státního dozoru, protože k tomu nemá oprávnění. Do akce zapojení dobrovolníci nemají právo oficiální kontroly zboží nebo ukládání pokut. Hlavním cílem akce je prý upozornit veřejnost i politiky na nepravosti při prodeji potravin. Všechny prohřešky proti zákonu a vyhláškám předávají zástupci komory dozorovým orgánům, dodal.
Jedním z častých problémů je podle komory označování hovězího masa - z jakého kusu dobytka pochází. Komora kritizuje také prodej za nízké ceny pod výrobními náklady. Snižování cen až na samé dno je totiž podle ní často spojeno i s výrazným poklesem kvality.
Poznatky z průzkumu chce komora využívat k prosazení změn v zákonech. Podle současné právní úpravy musí být například na obale uveden výrobce nebo dovozce nebo prodejce. Komora se chce zasadit o změnu tak, aby spotřebitel měl vždy možnost zjistit již z obalu, kdo konkrétní zboží vyrobil.