14.06.2005 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pokles cen potravin se podle ekonomů zastaví

Několikaměsíční pokles cen potravin by se měl brzy zastavit. Podle ekonomů, které oslovila agentura ČTK začínají po předchozím dlouhém snižování opět narůstat farmáčské ceny. Překvapivě rychle rostou především ceny čerstvé zeleniny.

Květnové ceny v zemědělství se proti dubnu zvýšily o 0,8 procenta, což byl první růst po šesti měsících. "Přerušení poklesu cen v zemědělství uzavírá prostor pro zlevnění potravin na pultech obchodů," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank. Vyšší byly především ceny zeleniny, které vzrostly téměř o 60 procent. "Zvýšení cen zeleniny v květnu není nic neobvyklého, letošní intenzita zdražení je ovšem nebývale silná," uvedl ekonom Patria Finance David Marek.
Naopak podle analytika ČSOB Petra Dufka není nutné připisovat zdražení zemědělských produktů velkou váhu. Meziročně ceny v zemědělství stále klesají a proti loňskému květnu byly níže o 15,4 procenta. U průmyslových výrobců přinesl květen první pokles cen v letošním roce. Snížily se hlavně ceny v odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků, ceny chemických výrobků, základních kovů, ale také ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. Meziroční tempo růstu cen tak zpomalilo posedmé v řadě, tentokrát na čtyři procenta.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down