14.03.2005 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Domácí produkce květin stoupá

Již tradičně se v olomouckém hotelu Flora konaly Květinářské dny, pořádané Svazem květinářů a floristů ČR. Třídenní akce na sklonku února byla místem vzdělávání prostřednictvím květinářského a floristického semináře. V průběhu akce se konala valná hromada svazu, kde se řešily aktuální problémy, směřování svazu. Mezi základní informace patřilo shrnutí o trhu květin za minulý rok, z něhož vyplynulo, že domácí produkce květin se v loňském roce zvýšila. V rámci Květinářských dnů jednal i organizační výbor o 34. ročníku Mistrovství floristů ČR – Děčínské kotvě.

V úvodním projevu valné hromady shrnul předseda Svazu květinářů a floristů ČR (SKF) Ing. Jaroslav Vetýška informace o trhu květin za loňský rok. Podle jeho slov lze vývoj objemu vlastní produkce květin za loňský rok hodnotit velmi příznivě. Přírůstek proti roku 2003 by měl dosáhnout pěti procent a celkový objem 1,495 mld. Kč. Na růstu se podílely především záhonové, balkónové a hrnkové rostliny, očekává se zvýšení i v osivech a cibulovinách.
Konečným spotřebitelům se v roce 2004 prodalo květinářského zboží za 7,76 mld. Kč. Každý obyvatel státu si tedy průměrně nakoupil květiny za 776 Kč za rok. Ve srovnání s předchozím rokem jde o přírůstek 9,5 %. Významnou měrou (250 mil. Kč) se na této bilanci projevil vliv zvýšení sazby DPH na květiny z pěti na 19 procent.
Předseda upozornil i na to, že zahradnictví – čerstvá zelenina, čerstvé ovoce a vinné hrozny na výrobu vína, květiny, okrasné a ovocné školkařské výpěstky – se podílejí na rostlinné produkci České republiky 13,8 %. To by podle něj při spolupráci všech skupin znamenalo vytvoření silné pozice při jednání se státní správou.

Vliv zvýšení DPH
Velkou daňovou změnou je platnost novely zákona o DPH, kterou se převádí všechny okrasné výpěstky do základní 19% sazby. Vetýška zdůraznil, že tato úprava sice sjednotila sazbu DPH na všechno zboží a tím zjednodušila práci na prodejnách, ale zároveň zvýšila ceny hrnkových, záhonových a balkónových rostlin, osiva, cibulí a hlíz. Důsledkem bylo určité zpomalení růstu prodeje.
Pěstitelé si museli zvyknout i na odstranění celních bariér většiny květinářského zboží, protože dovozy ze třetích zemí představují pouze deset procent importu, zvýšení minimální mzdy počátkem roku 2004 a zvýšení ceny zemního plynu.

Plány na letošní rok
Začíná se rozvíjet spolupráce s německým svazem květinářů, kterou se podařilo navázat na výstavě IPM v Essenu. Setkání se uskuteční 10. 3. 2005 v německém městě Marktredwitz v rámci jednání o připravované krajinné výstavě Cheb-Marktredwitz 2006. Jaroslav Vetýška také sdělil, že SKF může po splnění podmínek a zaplacení členského příspěvku 2000 eur vstoupit do Evropského floristického svazu (FEUPF). Valná hromada se ale k členství nevyjádřila.
Z popudu SKF došlo také k dohodě s vedením Výstaviště Flora Olomouc o vzniku nové profesní výstavy Flora Profi, která se uskuteční ve dnech 2. – 5. června letošního roku.

Děčínská kotva
V rámci Květinářských dnů jednal i organizační výbor o 34. ročníku Mistrovství floritů ČR – Děčínské kotvě. Letošní soutěž zaznamenala podle ředitele SZaŠ Děčín-Libverda, Ing. Libora Kunteho, PhD., určitý posun ve financování. Škole, jako hlavnímu pořadateli, se totiž podařilo získat prostředky z unijního programu CBC Phare v kategorii „people-to-people“ a EU prostřednictvím podaného projektu bude financovat tuto akci částkou 12 tis. eur (město Děčín přispívá přibližně 150 tis. Kč). Podmínkou pro získání prostředků je přeshraniční spolupráce, škola tedy musí mít partnera. Tím je saská vzdělávací organizace Com, která sdružuje i Dresdener Institut für Floristik. Jeho odborníci se budou podílet jednak jako účastníci v soutěži, jednak jako účastníci v hodnotitelských komisích, budou vést odborný seminář a kromě toho se přijedou frekventanti drážďanské floristické školy na akci podívat. CBC Phare bude efekt příhraniční spolupráce výrazně sledovat. Důležitým efektem bude také obohacení české floristické veřejnosti postřehy německých partnerů.
Letošní květinářské dny jsou již minulostí. Proběhly úspěšně, nicméně vyvstává otazník nad nízkou účastí členů na odborném květinářském semináři a především valné hromadě. Kde hledat příčinu, na to je třeba se ptát především majitelů květinových prodejen a floristů, těch se totiž zúčastnilo mizivé procento. Naopak velké účasti se těšil floristický seminář Nejnovější floristické trendy pro rok 2005, na kterém předváděli své umění Ing. Marie Bittnerová, Ing. Jana Jaroňová a Milan Dopita.
(Podrobnější informace budou uveřejněny v časopisech Zahradnictví a Floristika.)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down