28.02.2005 | 02:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Setuza hospodařila loni se ztrátou

Podle předběžných výsledků hospodařila v loňském roce ústecká potravinářská firma Setuza se ztrátou 296 milionů korun, zatímco v přecházejícím roce měla čistý zisk 35,5 milionů korun. Podle tiskové mluvčí podniku Marie Logrové loňské hospodaření poznamenal především pád cen řepky a změna dotační politiky státu.

Celkové tržby společnosti nepatrně vzrostly na 5,66 miliardy korun. Firmě se však zatím nepodařilo vyřešit závazky s Českou konsolidační agenturou (ČKA), která vstoupila namísto ČSOB do jednání o způsobu vypořádání bývalých úvěrů. "To se promítlo do vztahů s finančnímu institucemi," uvedla Logrová.
ČKA uplatňuje vůči Setuze pohledávku ve výši 1,8 miliardy korun. Za společnost závazky vyřizuje většinový akcionář, Český olej. Velký vliv na hospodaření mělo podle Logrové ukončení dotací na výrobu a prodej metylesteru řepkového oleje (MEŘO), jenž je základem pro výrobu bionafty, k 30. dubnu 2004. Evropská unie, jak řekla, s pokračováním podpory souhlasila. Plán nové podpory však dosud neplatí. "Museli jsme plnit své závazky i za cenu ztráty. Na podzim jsme začali MEŘO dodávat do zahraničí, a to zejména do Německa," vysvětlila Logrová. Ekologické palivo bez dotací nemůže v České republice podle Logrové cenově konkurovat klasickým pohonným hmotám. Podle nového návrhu ministerstva zemědělství by dočasně výrobci dostávali dotace podle aktuální ceny nafty a řepky. Od roku 2006 nebo 2007 by se měla biologická složka přidávat do veškeré nafty v podílu pěti procent a stát by z tohoto podílu vracel prodejcům spotřební daň. Systém dočasných dotací podle cen nafty a řepky by měl začít platit poté, co jej ministr zemědělství Jaroslav Palas zpracuje a vláda schválí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down