14.10.2004 | 04:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Koupi pozemků úvěruje již šest bank

Na koupi nestátní zemědělské půdy si zemědělci mohou půjčit už u šesti bank. K bankovním domům GE Capital Bank, Česká spořitelna, Komerční banka, Waldviertler Sparkasse von 1842 a Volksbank nyní přibyla ČSOB. Tyto banky spolupracují s Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem (PGRLF), který v únoru spustil program Půda. V jeho rámci lze dotovat úroky z úvěrů, které si rolníci vezmou na nákup pozemků.

Cílem programu je pomoci s pořízením půdy, aby hospodáři získali větší procento obhospodařovaných ploch do vlastnictví. Domácí rolníci totiž hospodaří z 90 procent na pronajaté půdě, zatímco v Evropské unii je tento podíl asi poloviční. Zemědělský půdní fond Česka přitom činí asi 4,2 milionu hektarů. Podle odhadů by rolníci mohli s novou podporou koupit během dvou až tří let až 50 tisíc hektarů nestátní zemědělské půdy.
Od 20. února, kdy byl program spuštěn, požádalo o podporu 114 zájemců, z toho čtyřicet má smlouvu o dotaci a dvacet její příslib. Výměra nakupované půdy u schválených žádostí činí v tuto chvíli zhruba 3323 hektarů.
PGRLF má pro letošek na titul Půda vyčleněno 500 milionů korun. Délka splatnosti úvěru se má pohybovat od deseti do dvaceti let a maximální výše, na níž lze podporu pobírat, je deset milionů korun. Zajišťovacím instrumentem je nakupovaná půda.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down