Podíl biovýrobků na celkové spotřebě potravin je v České republice menší než desetina procenta, zatímco průměr Evropské unie je dvě až tři procenta. Poptávka po biopotravinách u nás se zatím každoročně zvyšuje asi o patnáct až dvacet procent. Obrat s biopotravinami vloni činil až 240 milionů korun a dál poroste. Nárůstu spotřeby by pomohla větší propagace těchto výrobků, uvedl Tomáš Václavík z agentury Green marketing.
Zvýšený zájem spotřebitelů zaznamenala Hana Zemanová, spoluzakladatelka Albio centra, které zahrnuje síť bioprodejen, biorestaurací i pekárnu. Návštěvnost prodejny v Praze stoupla podle ní během roku od otevření ze stovky na čtyři sta zákazníků denně.
Prodejnosti biopotravin ve větším měřítku brání vyšší ceny o pětinu až sot procent ve srovnání s běžnými potravinami. Je to dáno složitější produkcí s velkým podílem ruční práce i náročnějším zpracováním. Zákazníci jsou podle Zemanové ochotni si připlatit, pokud znají důvody vyšších cen i výhody bioproduktů.
Český trh s biopotravinami patří podle Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO uvádí, že český trh s biopotravinami v porovnání s ostatními středoevropskými a východoevropskými zeměmi nepokulhává, naopak patří mezi nejrozvinutější. Dokazuje na číslech, podle něj výrobců přibývá, loni jich byla necelá stovka proti pětasedmdesáti v roce 2001. Rozšiřuje se rovněž okruh distributorů, kterých bylo loni registrováno 189, což je více než trojnásobek proti roku 2001. Nové¨í obchodníci a výrobci se objevili v momentu odbourání cel, dodal Václavík.
K rozmachu ekozemědělství a biopotravin může podle něj přispět širší informační kampaň ze strany Ministerstva zemědělství nebo Evropské unie. Průměrná spotřeba biopotravin v bývalé evropské patnátce činí asi 24 eur (756 Kč) na hlavu ročně. Nejnižší je v Řecku a Portugalsku kolem osmi eur. Potenciál růstu je v Česku obrovský, soudí Václavík a vyčíslil domácí spotřebu asi na 0,6 eura (19 Kč) na hlavu ročně.