Úroda obilí je sice lepší než loni, ale to se podle pekařů nedá tvrdit o kvalitě. Navíc jim zdražovaly vstupy a tak ani případné snížení cen mouky růst vstupních nákladů nepokryje, tvrdí pekárenské společnosti a to je podle nich důvod, proč se ceny pečiva nezlevní.
"Dramaticky vzrostly ceny dalších surovin a energií a ekonomové v pekárnách kalkulují, zda je únosné držet současné ceny z listopadu roku 2003, nebo bude nutné sáhnout brzy ke zdražení," uvedl mluvčí Delta Pekáren Jaroslav Pomp. Loni na podzim podle něj pečivo zdražilo po dlouhých sedmi letech cenové stagnace, zejména v reakci a nižší úrodu a výrazně vyšší ceny obilovin.
Podle generálního ředitele firmy Odkolek Jana Jedličky ceny obilovin o něco klesly, kvalita úrody je ale letos horší. "Pšenice je hodně, ale postupem času bude dost drahá," uvedl s tím, že jen omezené množství produkce má potřebnou kvalitu. Navíc zdražují ostatní vstupy, dodal.
Letos vzrostla cena cukru o pětinu a další 12procentní zdražení se očekává. O pětinu podražily marmelády, o tři až deset procent zlepšující přípravky a o desetinu másla, vypočítal Pomp. Růst ceny ropy se odráží se nejen u pohonných hmot, ale například i obalových folií na pečivo. Dalším faktorem je zvýšení cen energie.
Pekaři podle Pompa při minimálních současných maržích a nutnosti po vstupu do EU investovat do mezinárodních certifikací nejsou schopni zvýšené náklady nést na svých bedrech. Také mzdy v oboru zůstávají hluboce pod celostátním průměrem.