V roce 1957 byl schválen zákon č. 39 O chmelařských výrobních oblastech, chmelařských polohách, povinném známkování chmele a o evidenci chmelnic. Počet výrobních chmelařských oblastí se snížil na Žatecko, Úštěcko a Tršicko. Známkování je povinné a provádí jej Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, pobočka v Žatci, řekl její pracovník Ing. Vladimír Barborka.
Označování chmele označovacími štítky provádí přímo v chmelařských obcích chmelařští důvěrníci, zákon přesně vymezuje, v jakém rozsahu. Součástí této práce je i zvážení a opatření žoků plombami. Ověřuje se jen kvalitní chmel z chmelařských výrobních oblastí. Tuto práci zajišťují kontroloři v balírnách chmele. Obal se uzavře plombami a vystaví se ověřovací listina podle potřeby v jazyku českém, anglickém, německém, francouzském, ruském a španělském, popisuje Barborka postup, jak se nakládá se sklizeným chmelem. O úlohu dozoru se dělí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský ústav spolu s Českou zemědělskou a potravinářskou inspekcí.
Současná legislativní úprava plně respektuje vstup České republiky do Evropské unie 1. května 2004. Lze konstatovat, že legislativní úprava zákona č. 97/1996 Sb., o ochraně chmele přebírá zcela platná nařízení Evropské unie týkající se chmele. V textu novely zákona o ochraně chmele zůstaly i národní specifika. Zejména jde o vymezení pojmu ověřovací středisko, kterými nadále zůstávají známkovny chmele ústavu (uvedeno ve vyhlášce), dále chmelařské oblasti a chmelařské polohy, vymezeny katastrálními územími.
Povinnost označení veškerého vyprodukovaného chmele nově přechází na producenta. Jak uvedl Barborka, producent vyprodukovaný chmel zváží, náležitě označí, zaplombuje a vystaví prohlášení o počtu a váze označených obalů s chmelem podle katastrálních území a odrůd chmele.
Ústav bude provádět ověřování předem označeného chmele a chmelových produktů s vystavením ověřovací listiny. Nadále bude zajišťovat provádění kontroly nad dodržováním povinností stanovených tímto zákonem a předpisy Evropských společenství, dodal Barborka.