Poprvé letos pěstuje Bouzovská zemědělská společnost energetický šťovík, jehož energetická výtěžnost je obdobná jako u hnědého uhlí. V těchto dnech plodinu sklízí technika z plochy dvaceti hektarů. Uplatní se v obecní výtopně na biomasu Bouzov na Olomoucku, kde nahradí dosavadní dřevní štěpku, informoval předseda představenstva Bouzovské zemědělské společnosti Jaromír Otáhal. Sklizený šťovík obsahuje podle něj až osmdesát procent sušiny, lze jej lisovat a tedy používat celý rok.
Pokud se rostlina v praxi osvědčí, rozšíří zemědělci příští rok osetou plochu, slibuje Otáhal. Pěstování šťovíku zemědělské společnosti umožňuje využívat půdu k nepotravinářské produkci a navíc v budoucnu by mělo být pěstování energetických plodin patřičně dotováno, uvedl předseda představenstva.
Spalování šťovíku bude výhodnější než využívání dosavadního paliva. Jedním z důvodů je, že dřevní štěpku musí dovážet, zatímco šťovík roste u obce, prohlásil starosta Bouzova Zdeněk Foltýn.
Energetický šťovík pochází z Ukrajiny, kde se sklízí až pětkrát do roka a používá se jako zelené krmivo pro dobytek. V ČR se zatím pěstuje na necelých 300 hektarech.