Cestu na německý trh s hovězím masem si našli někteří zemědělci z Plzeňského kraje kvůli nízkým výkupním cenám v tuzemsku. Němečtí zpracovatelé platí za kilogram až o pět korun více než čeští, uvádí se v regionální příloze Práva.
Podle farmářů z Plzeňska se v posledních měsících trh s hovězím masem rozhýbal. Způsobilo to podle nich vybíjení stád kvůli BSE po celé Evropě a také to, že se maso produkuje v tříletých cyklech a na trhu je ho nyní nedostatek. Navíc v Evropě klesly stavy dobytka za poslední čtyři roky o čtyři procenta.
Jak potvrdil ředitel Příkosické zemědělské z Rokycanska Ladislav Vagner, za býka dostávají v Německu až dvě eura, tedy asi 64 Kč za kilogram. Firma vypravila do bavorského Furth im Waldu už druhou dodávku pětačtyřiceti zvířat kvalitního červenostrakatého plemena. Prodává se tam formou licitace a záleží na zatřídění kusu. Podle výsledku je stanovena cena. Domácí jatka brala jejich podnik na hůl, soudí Vagner. Vzhledem k tomu, že mají tak kvalitní dobytek, mohou si dovolit prodávat tomu, kdo nabízí nejvíc, dodal.
Na německý trh s hovězím masem prodává také firma Agrima Draženov z Domažlicka. Zároveň se ale v tomto podniku nezříkají prodejů jejich tradičním obchodním partnerům, sdělil ředitel Václav Podestát.
Tachovší zemědělci dávají přednost domácím zpracovatelům, protože k nabídkám z Německa mají vyhraněný vztah. Například v Agročasu Částkov nemají důvěru k překupníkům, kteří jezdí po okrese a nabízejí odkupy zvířat. Vidí ty lidi poprvé a nemají jistotu, zda zaplatí, komentoval ředitel Miroslav Bečvář.