22.01.2004 | 09:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Internet – dobrý sluha, zlý pán

Internet má jako většina převratných lidských vynálezů dvě tváře. Představuje hlubokou studnici lidských vědomostí, které lze čerpat v neskutečné pestrosti a překvapivě rychle. Setkáte se ale také s tím, že se vás neznámí lidé budou snažit obtěžovat, podvádět či okrádat. Nezbývá tedy nic jiného, než se naučit v digitální džungli přežít.

Připojení k internetu nepředstavuje v současné době žádný výrazný problém. Pro většinu zájemců je nejsnazší použít počítač vybavený modemem a připojit se přes vytáčenou linku Českého telecomu. Samotný přístup na internet poskytuje řada společností zdarma, uživatel samozřejmě platí poplatek za použití telefonní linky. Ne vždy je však kvalita a rychlost přenosu uspokojivá a může se měnit i během dne. Je proto výhodnější založit si účty u několika poskytovatelů a časem se rozhodnout, který z nich je nejlepší. Pokud ovšem chcete vyšší kvalitu, nezbývá než si připlatit na rychlejší připojení ISDN, popřípadě ADSL které již za měsíční paušál poskytuje prakticky neomezený přístup k internetu. Zkrátka nepřijdou ani majitelé mobilních telefonů, kteří se mohou připojit přes GPRS. Výhodnost různých typů připojení se liší podle intenzity, s jakou ho využíváte. Pro stahování internetové pošty a příležitostné surfování stačí nejzákladnější, vytáčené připojení. Pokud však s internetem pracujete častěji, nebo se váš měsíční účet za připojení začíná šplhat k tisícikoruně, je třeba začít přemýšlet nad jinými možnostmi.
Zemědělství na internetu
I přes počáteční pomalý rozvoj v této oblasti lze říci, že informací souvisejících se zemědělstvím na internetu stále přibývá. Rozhodně neuděláte chybu, pokud s vyhledáváním informací z oboru začne na adrese www.agroweb.cz, portálu našeho vydavatelství. Vedle pravidelně aktualizovaného zpravodajství zde najdete katalog stovek odkazů na další internetové stránky zabývající se zemědělstvím. Další informace vám mohou poskytnou stránky www.agris.cz či www.uzpi.cz. Web ministerstva zemědělství najdete na adrese www.mze.cz, co se skrývá pod adresami www.pgrlf.cz, www.szif.cz, www.svscr.cz či www.srs.cz lze snadno odhadnout přímo z názvu. Pokud vás zajímají zprávy z Evropské unie, pak napište do vyhledávače adresu europa.eu.int. Zatím ve zkušebním provozu je zajímavý portál veřejné zprávy portal.gov.cz zřízený ministerstvem informatiky, který by vám měl pomoci při komunikaci s úřady. Zajímavé informace najdete také na www.szpi.gov.cz či na stránkách statistického úřadu, který má poněkud atypickou adresu www.czso.cz. Podobně pod www.zeus.cz se skrývá Ústřední zkušební a kontrolní ústav zemědělský, pozemkový fond najdete pod www.pfcr.cz. Svoje stránky má dnes prakticky každá škola výzkumný ústav či ministerstvo. Adresu je snadné zpravidla odvodit z názvu firmy. Pokud si nejste jisti, použijte některý z velkých vyhledávačů, jako jsou www.atlas.cz, www.seznam.cz, www.centrum.cz či www.google.com. S jejich pomocí také na internetu naleznete téměř cokoliv, co vás zajímá.
Viry a slídiči
Internetová komunikace má ale i svoje záludnosti. Největším nebezpečím pro data, uložená ve vašem počítači jsou viry. V poslední době se bohužel jejich nové verze objevují i několikrát týdně. Jde o krátké programy, jejichž účelem je zpravidla poškodit soubory uložené v počítači, zpomalit jeho chod nebo znepříjemnit uživateli práci. Šíří se všemi způsoby od infikovaných přenosných médií přes nakažené maily a také při komunikaci počítačů v rámci sítě. Pokud se do vašeho počítače dostávají jakákoliv data „z venku“, virové infekci se v současné době nevyhnete a je nezbytné mít nainstalovaný některý z mnoha antivirových programů. Máte v podstatě dvě možnosti, jak je získat. Pokud máte dostatek času a vhodné připojení, můžete shánět aktuální, volně šiřitelné verze antivirů po internetu. Mnohem výhodnější je však pro počítačového laika instalace a důsledné aktualizování antivirového programu od solidní tuzemské firmy, která má přehled o výskytu nových virů, rychle na ně reaguje a uživateli dokáže poradit. Poplatek za roční přístup k čerstvým aktualizacím není ve srovnání s hodnotou vašich dat rozhodně nijak vysoký. Řadu problémů, především s emailovými viry, jako je Klez, Nimda či Bugbear, vám ušetří prográmek noHTML, který najdete na stránkách www.baxbex.com. Konvertuje totiž v Outlook Expresu příchozí maily z HTML formátu do prostého textu. Informace o aktuálních virech najdete na mnoha webových stránkách. Například www.viry.cz často poskytnou také jednorázový antivir, ušitý přímo na odstranění konkrétního viru.
Zvláště při prohlížení stránek se závadným obsahem, zpravidla pornografie, máte velkou šanci, že si do svého počítače nevědomky zanesete software, o který nestojíte. Jde o tzv. spyware - špionážní programy, které bez vašeho vědomí například odesílají data z vašeho počítače na cizí adresu. Některé pouze obtěžují, například zpomalí chod počítače, nebo v internetovém prohlížeči či registrech nastaví jako základní stránku některou ze „závadných“
Pro laika je identifikace a odstranění téměř nemožné, jedinou šancí je použití některých speciálních programů. Nejznámější je Ad-aware, který můžete stáhnou například ze stránky výrobce www.lavasoft.de, stejně dobrý je ale také počeštěný freewarový SpyBot Search&Destoy, který najdete na www.safer-networking.org. Není na škodu si některý z těchto dvou programů nainstalovat a počítač pravidelně kontrolovat.
Hoax - pobaví i uškodí
Hoax je zpravidla krátká nepravdivá zpráva, která zneužívá lidské důvěřivosti, opatrnosti či pověrčivosti. Existuje mnoho typů, které vás mohou pobavit, ale také poškodit, minimálně vás ale připraví o čas a peníze při stahování a mazání došlé pošty. Typ „poplašná zpráva“ vás varuje například před ničivým účinkem smyšleného viru. Vybízí uživatele, aby smazal určitý soubor ze svého počítače – údajný virus. Ve skutečnosti jde však o důležitý systémový soubor, bez kterého počítač může havarovat. Charakteristické pro tento typ je popis ničivých účinků viru a nezbytná formulace „důvěryhodné zdroje varují“. Samozřejmostí je pak výzva k dalšímu šíření textu. Další typy jsou falešné prosby o pomoc, fámy týkající se mobilních telefonů, petice, výzvy k pyramidové hře či řetězové dopisy štěstí. Kapitola sama o sobě jsou tzv. nigerijské podvodné dopisy. V textu psaném anglicky, z nepochopitelného důvodu často verzálkami, se na vás obrací „potomek“ význačného nigerijského občana, například prezidenta, a žádá o pomoc při transferu velké částky peněz, ze které byste měli dostat podíl. Podmínkou je však složení určité částky na „pokrytí nákladů spojených s transakcí“. Podobného ražení jsou dopisy oznamující výhru. V té variantě se z úředně působící ho textu dozvíte, že vás počítač vybral z libovolné databáze a vyhráváte v zahraničí několik stovek tisíc eur. Má to drobný háček. Pokud nejste občan příslušné země, firma pořádající „loterii“ po vás chce manipulační poplatek několik stovek eur. Není třeba podotýkat že v obou případech jde o podvod.
Jak poznáte, že jde o hoax? Jestliže zpráva obsahuje výzvu k hromadnému rozeslání na další adresy, je s největší pravděpodobností smyšlená. Tomu způsobu internetového obtěžování se také věnuje internetová stránka, prozaicky nazvaná www.hoax.cz. Tam také najdete seznam hoaxů se kterým se můžete poradit, pokud nemáte jistotu. Nebojte se vyhodit podezřelý mail do koše. Pravděpodobnost, že byste tím někomu uškodili, je minimální.
Spamm přináší nežádané
Pod pojmem spamming se rozumí rozesílání jedné a téže nevyžádané zprávy na řadu adres. Převážná většina spammu jsou obchodně zaměřené nabídky, v mnoha případech od pochybných společností nabízejících pochybné produkty. Pro spammera je tento způsob nabízení produktů velice příznivý. Většinu nákladů spojených s posíláním nevyžádaných zpráv si totiž platíte vy.
Jak se spammu bránit? Současné trendy v zákonodárství směřují ke kriminalizaci tohoto počínání. I u nás je teoreticky možné šiřitele spammu zažalovat, protože příjemci fakticky vzniká škoda. Výsledek takového sporu by ale byl pravděpodobně nejistý.
První krok pro zamezení spammu je jednoduchý. Požádejte odesilatele, aby vás vyřadil ze své databáze. Některé nabídky mají tuto možnost přímo v těle zprávy. Někdy to funguje, jindy „sedí“ na druhé straně pouze mailový robot, který vás zahrne dalším spammem. Druhou možností je stížnost u společnosti, která spammerovi umožňuje připojení k internetu. Lze ji při troše znalostí najít v hlavičce mailu. Vzhledem k tomu, že si internetoví provideři silně konkurují, je velká šance, že na vaši stížnost budou reagovat. Pokud ani tato možnost nezabere, nastal čas pro filtrování pošty. Když se připojujete přes vytáčenou linku, nastavte si filtry přímo na serveru, odkud poštu stahujete. Zároveň je vhodné použít takového poštovního klienta, který umožní stáhnout pouze hlavičky mailů. Ušetříte tak čas i peníze. Je mnoho způsobů jak nastavit filtry. Pokud neočekáváte poštu ze zahraničí, lze zablokovat například vše co přichází z domén s příponou .com. Chodí ale také české spammy, pak jsou nejlepší ochranou samostatně se učící filtry. Když jste připojeni pevnou linkou požádejte správce sítě, aby dal adresy, ze kterých vám chodí spamm, na tzv. blacklist – černou listinu. Nevyžádané maily tak skončí přímo na poštovním serveru. Také ve svém počítači si ale můžete nastavit filtrování pošty či použít volbu „blokovat odesílatele“.
Jak si udržíte soukromí na intenetu
Naprosté soukromí si udržíte jen velice těžko. Existuje ovšem několik pravidel, při jejichž dodržování se lze obtěžování s vekou pravděpodobností ubránit. Založte si jednu nebo více mailových schránek na serverech, které tuto možnost poskytují. Ty pak používejte pro „rizikovou“ komunikaci po internetu. V okamžiku, kdy je začne zahlcovat spamm, bez milosti je zrušte.
Svoji firemní adresu si naopak pečlivě hlídejte. Nevyplňujte ji do návštěvních knih a diskuzí. Ty totiž často slouží jako databáze pro spammery. Pokud někam svoji adresu přeci jen registrujete, odškrtejte všechna políčka, která nabízí informování o novinkách atd. Neuvádějte svoji adresu na firemních webových stránkách. Prohledávají je totiž speciální programy a shromažďují je pro účely spammu. Mnohem lepší je vložit na stránky formulář, kam zájemce o vaše služby napíše svůj požadavek a kontakt. Poté s ním můžete navázat normální mailovou komunikaci. Nepřeposílejte hoaxy a podobné zprávy skupině adresátů. I to je zdroj mailů pro spammery.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down