20.11.2003 | 09:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podpora na nákup půdy od ledna

Od ledna by měli mít zemědělci možnost žádat o podporu na nákup půdy. Vyplývá to z materiálu, který včera podle Jindřicha Marka z tiskového odboru kabinetu schválila vláda. Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond bude dotovat úroky z úvěrů, jež si na nákup půdy vezmou zemědělci u hypotečních bank.

Na programu podpory trhu s půdou má zájem bez výhrad spolupracovat alespoň jedna banka, kterou je GE Capital Bank. Na projektu je ochotna podílet se rovněž Česká spořitelna, pokud budou zohledněny její připomínky, které nejsou podle ministerstva zemědělství zásadní. Komerční banka se ke spolupráci jasně nevyjádřila, pouze předložila výhrady. ČSOB podle předběžného stanoviska není ochotna za současných podmínek návrh spolupráce přijmout.
Požadovaných 500 milionů korun na zahájení programu je zahrnuto do návrhu státního rozpočtu pro příští rok.
Podle zásad programu může podporovaný úvěr na nákup půdy činit maximálně deset milionů korun na žadatele. Splatnost se má pohybovat mezi deseti až dvaceti lety. Úvěr má být zajištěn zejména nakupovanou půdou, která musí být soukromá.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down