26.05.2003 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Setuza bude dále propouštět

Setuza utlumuje část výroby v hlavním závodě v Ústí nad Labem a hodlá propustit podstatnou část zaměstnanců. Firmě se mimo to nedaří získávat úvěry. Doplácí tak na svou kontroverzní reputaci a nejasnou vlastnickou strukturu. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes.

Setuza potřebuje provozní kapitál kolem 15 miliard korun a zatím má k dispozici jen 60 procent. Přes pokročilá jednání jí podle MfD odmítla poskytnout úvěr slovinská Nova ljubljanska banka. Jejím menšinovým akcionářem je belgická KBC, která ovládá Československou obchodní banku. ČSOB slovinskou banku před úvěrováním Setuzy varovala, potvrdily deníku zdroje z ČSOB.
Z provozů na výrobu mýdel odešlo v minulých týdnech 120 lidí. Dalších 50 lidí firma propustí kvůli stěhování výroby zubních past a ústních vod z Ústí nad Labem do Olomouce. Tam se přesune i stáčírna potravinářských olejů a práci v Ústí ztratí dalších 40 lidí. Setuza nyní zaměstnává 1188 lidí. Z toho téměř 900 pracuje v Ústí nad Labem a dalších 250 pracuje v bývalých závodech Milo a Lukana v Olomouci, uvádí list.
Podle ředitele Setuzy Františka Janů je závod v Olomouci modernější a ne zcela využitý. Firma tam přijme nové zaměstnance, ale 50 jich nebude. Starší linka v Ústí by kromě toho vyžadovala investici 70 až 80 milionů korun.
Nedůvěra podle MfD pramení také z akcionářské struktury firmy. Jejím majitelem je společnost Český olej, za kterou stojí skupina kolem podnikatele Tomáše Pitra. Ten se angažoval například v bojích o ovládnutí Union banky těsně před tím, než zkrachovala, uvedla MfD.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down