31.05.2002 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Setuza chce víc řepky

Společnost Setuza si nyní mapuje, jaké množství řepky z nové sklizně jí nabídnou dodavatelé. „O ceně pak budeme jednat s každým individuálně,“ řekl generální ředitel akciové společnosti Setuza František Janů věrným partnerů. Ve středu je na setkání v Průhonicích u Prahy vyzval, aby do poloviny června předkládali své množstevní nabídky.

Zároveň obchodní partnery ubezpečil, že firma bude mít peníze na profinancování dodávek řepky. „Zatím máme dohodnutý provozní úvěr na 250 milionů korun, ale chceme mít hned po sklizni k dispozici 350 až 400 milionů korun,“ uvedl Janů.
K výkupní ceně řepky, s níž mohou dodavatelé počítat, jasně řekl, že bude vycházet z exportní ceny. Ta se podle něj pohybuje kolem 6250 až 6300 korun za tunu. „Ovšem rozdíl mezi vývozní cenou a cenou, za kterou se bude řepka nakupovat od prvovýrobců, bude kolem 500 korun,“ upozornil. Zahraničním relacím by se podle Janů měly přizpůsobit také ceny řepkových šrotů, které se sníží ze zhruba 5500 na 4000 korun za tunu.
Z nové sklizně chce Setuza nakoupit 380 až 400 tisíc tun řepky. Celkem by měla zpracovat 450 tisíc tun olejnatých semen, zatímco v tomto hospodářském roce to bude asi o sto tisíc tun méně. Setuza tak využívá své výrobní kapacity pouze ze 60 až 70 procent. Většinu suroviny by měly největšímu tuzemskému zpracovateli dodat firmy Agropol a Agrofert, předpokládá Janů. „Asi třetinu z potřebného množství řepky odebereme přímo od pěstitelů a obchodních firem,“ doplnil.
Letošní úrodu řepky odhaduje Janů na 850 až 900 tisíc tun, z toho 450 tisíc tun by se mělo podle něho vyvézt. „Sklizeň v Evropské unii bude o až o 1,5 milionu tun vyšší, rekordní úroda se očekává v Argentině a Brazílii,“ informoval.
Janů, který odešel z AGF Trading, je generálním ředitelem Setuzy od 1. května. Jeho snahou je napravit jméno společnosti, kterou po pádu IPB poznamenaly problémy s platební neschopností a nedávná kauza s ČSOB, jež chtěla Setuzu poslat do konkurzu.
Loňský čistý zisk Setuzy stoupl podle auditovaných výsledků téměř o tři čtvrtiny na 30 milionů korun ze 17,2 milionu korun v roce 2000. Tržby loni meziročně vzrostly o 28 procent na 6,612 miliardy korun, sdělila mluvčí firmy Marie Logrová. Auditoři podle ní ověřili také tzv. Nemethovu pohledávku, jejíž část letos Setuza koupila a započetla ji vůči svým závazkům zhruba 1,8 miliardy korun u ČSOB. Zabývali se také transformací úvěrů na dlouhodobé. „V auditorské zprávě poznamenali, že tato restrukturalizace cizích zdrojů přispěla ke zvýšení finanční stability společnosti,“ uvedla Logrová. K poslednímu dubnu Setuza hospodařila se ziskem 40,3 milionu korun při tržbách 1,774 miliardy korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down