02.04.2002 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Také bankéři se připravují na Sapard

V nejbližších dnech by měl Brusel „posvětit“ spuštění programu Sapard. Mnozí podnikatelé počítají, že plánovanou investici budou financovat z úvěru. Jak jsou na Sapard připraveny banky, ptali jsme se Pavla Sekáče, vedoucího oddělení vnějších vztahů Agentury Sapard.

„Naše agentura zajistila opakovaně informační kampaň nejen mezi potenciálními zájemci o podporu z programu Sapard, ale také mezi bankéři. Například loni v září jednal generální ředitel Agentury Sapard Petr Buchal se zástupci České spořitelny, Union Banky, Komerční banky, Českomoravské záruční a rozvojové banky, Raiffeisenbank a ČSOB, aby je informoval o tomto předvstupním programu Evropské unie, jeho možnostech a administraci. Ukázalo se však, že někdy tyto informace „neprotekly“ z ústředí do všech poboček. A právě ty budou komunikovat s klienty, kteří budou shánět půjčky na financování svých projektů vybraných pro Sapard. Proto budeme některé informační materiály posílat nejen na ústředí, ale také přímo na pobočky, což ale nelze chápat jako obcházení centrály.“
Během března probíhala po celé republice informační kampaň věnovaná Sapardu, především formou seminářů. Využili této příležitosti také zástupci poboček jednotlivých bank v daném regionu a hlavně zemědělci, aby se jich přímo zeptali na možnost úvěrování plánovaných projektů?
Pokud vím, zájem o semináře ze strany bankéřů byl, i když různý. Případným zájemcům o půjčku vysvětlili, že je budou posuzovat stejně jako každého jiného klienta, to znamená hodnotit jeho finanční zdraví. Předpokládáme, že nejčastěji budou podnikatelé předkládat projekty na investice do pěti milionů korun. U některých budou s realizací pospíchat, jiné mohou o nějakou dobu odložit, pokud se jim nepodaří sehnat finance. Zatím nemůžeme říci, kolik žadatelů, kteří již využili posouzení projektů u regionálních pracovišť Agentury Sapard v rámci tzv. konzultací, si může investiční akci pokrýt z vlastních prostředků, a kolik se spoléhá na cizí zdroje. Jak již zřejmě každý ví, vybraný projekt musí podnikatel nejprve zrealizovat a teprve pak obdrží příspěvek ze Sapardu, u ziskových projektů až padesát procent z přijatelných nákladů.
I když dnes nikdo nemůže říci, že jeho projekt bude u výběrových komisí stoprocentně úspěšný, měl by si už v předstihu vyřizovat bankovní úvěr?
Nemohu nikomu radit, co má dělat, ale sám bych se určitě snažil půjčku předjednat. A víme od bankéřů, že se tak děje. Ti, co mají opravdu zájem, mají připravené kvalitní projekty, tak se už na banky obracejí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down