18.03.2002 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ČSOB chce poslat Setuzu do konkursu

Československá obchodní banka chce kvůli téměř dvoumiliardové pohledávce poslat do konkursu ústeckou Setuzu, uvádí dnešní vydání týdeníku Euro. Banka podle Eura již požádala o souhlas s podáním návrhu na konkurs Českou konsolidační agenturu. V dopisu, kterým ČSOB požádala o souhlas ČKA, se uvádí, že se v Setuze zhoršuje finanční a hospodářská situace, což významně zvyšuje riziko návratnosti poskytnutých prostředků.

Podnik údajně bance dluží po splatnosti 1,859 miliardy korun. ČSOB se podle Eura pokoušela pohledávku dozajistit, Setuza to však údajně odmítla. V lednu však Setuza odkoupila od americké společnosti Goldfund Financial LLC pohledávku za ČSOB ve výši 1,865 miliardy korun a obratem ji započetla proti svému dluhu. Pohledávku Setuza koupila podle poradce firmy Tomáše Pitra za 95 procent původní hodnoty a bude ji splácet deset let. Pro tento účel vystavila sadu směnek s postupnou splatností, píše Euro. ČSOB však zápočet neuznává. Pohledávka za ČSOB, kterou Setuza koupila, totiž měla vzniknout na základě smlouvy o poskytováníprávních služeb mezi IPB a pražským advokátem Věslavem Nemethem. Podle Eura se IPB zavázala provádět veškeré sekuritizační operace prostřednictvím Nemethovi kanceláře. Pro případ nedodržení smlouvy byla stanovena pokuta odvozená od objemu aktiv, která budou vyvedena jiným způsobem. Nemeth nyní podle informací Eura uplatňuje na základě smlouvy za IPB pohledávku mezi pěti až šesti miliardami. Pohledávku Nemeth uplatnil po pádu IPB i u ČSOB, která závazky banky převzala. ČSOB však pohledávku odmítla uznat.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down